847
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Μπάιντεν σε Μπιν Σαλμάν: Πίστευα ότι είσαι υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2022, 10:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/7/2022, 18:50
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα
|Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Μπάιντεν σε Μπιν Σαλμάν: Πίστευα ότι είσαι υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2022, 10:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/7/2022, 18:50

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε το θέμα της φρικτής δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διάρκεια της συνάντησης τους, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Το ανέφερα στην αρχή της συνάντησής μας ξεκαθαρίζοντας το τι πίστευα τότε και τι πιστεύω τώρα. Ημουν ευθύς και ξεκάθαρος στη συζήτηση για αυτό το θέμα. Εκανα ξεκάθαρα γνωστές τις απόψεις μου. Είπα ευθέως, ότι για έναν αμερικανό πρόεδρο το να μείνει σιωπηλός σε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι συνεπές με το ποιοι είμαστε και το ποιος είμαι», δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι», ανέφερε ο Μπάιντεν, ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος του απάντησε ότι δεν ευθύνεται προσωπικά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Μπιν Σαλμάν – REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έθεσε επίσης στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τι απάντησε ο Μπιν Σαλμάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου είπε στον  Μπάιντεν, ότι και οι ΗΠΑ έκαναν λάθη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, όπως δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος σε μία γραπτή δήλωση που έλαβε το Reuters, αναφορικά με την χθεσινή συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, ανέφερε ότι ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η προσπάθεια επιβολής συγκεκριμένων αξιών σε άλλες χώρες, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ανέδειξε επίσης, τη δολοφονία της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σερίν Αμπού Ακλεχ στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, ενώ ανέφερε και την φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ.

Επίθεση της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι στον Μπάιντεν

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Γράφοντας υποθετικά τι θα είχε γράψει ο Κασόγκι, η Τσενγκίζ απευθύνθηκε στον Μπάιντεν με την εξής ανάρτηση: «Αυτός είναι ο τρόπος που αναγκάζετε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τον φόνο μου; Το αίμα του επόμενου θύματος του MBS (σ.σ. από τα αρχικά του ονόματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι στα χέρια σας».

ΗΠΑ: Ενα δισ. δολάρια για επισιτιστική βοήθεια σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνόδου αραβικών κρατών, ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διαθέσουν ένα δισ. δολάρια ως νέα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βοήθεια για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

H αμερικανική και η σαουδαραβική αντιπροσωπεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – REUTERS/Evelyn Hocksteig

Ο Μπάιντεν, στο δεύτερο σκέλος του πρώτου του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή με την ιδιότητα του προέδρου, επικεντρώθηκε στη σύνοδο με έξι κράτη του Κόλπου που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) -Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν- και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Οι ηγέτες του ΣΣΚ δεσμεύθηκαν επίσης να διαθέσουν τρία δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια σε προγράμματα που συμβαδίζουν με αμερικανικές συμπράξεις σε υποδομές και επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στην ομιλία που εκφώνησε στην Τζέντα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η χώρα του «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ένα κενό το οποίο θα μπορούσαν να καλύψουν «η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν».

Υπογραμμίζοντας ότι είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή χωρίς ο αμερικανικός στρατός να έχει εμπλακεί σε κάποια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή, είπε στους άραβες ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «θα επενδύσουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην περιοχή, σε συνεργασία με όλους εσάς».

Καθώς έχει επικριθεί για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, η οποία κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «το μέλλον ανήκει στις χώρες (…) οι πολίτες των οποίων μπορούν να αμφισβητήσουν και να επικρίνουν τους ηγέτες τους χωρίς τον φόβο αντιποίνων».

Σειρά από συμφωνίες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν 18 συμφωνίες, από την απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης από ένα στρατηγικής σημασίας νησί στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, μέχρι τη συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν με υψηλόβαθμους σαουδάραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρίγκιπας διάδοχος, η Ουάσινγκτον χαιρετίζει επίσης την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε ήδη ανακοινωθεί από τον OPEC+. Μέλη του οργανισμού αυτού είναι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Αμερικανοί και οι άλλες ειρηνευτικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το νησί Τιράν, όπου σταθμεύουν στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, του 1978. Το Τιράν βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, που οδηγεί στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας στους ισραηλινούς αερομεταφορείς.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και στις τεχνολογίες 5G και 6G.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...