345
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ζοζέπ Μπορέλ κατά την ανακοίνωση των μέτρων | Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει για τα ρωσικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 19:04
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ζοζέπ Μπορέλ κατά την ανακοίνωση των μέτρων
|Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει για τα ρωσικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 19:04

Σειρά μέτρων με τα οποία σφραγίζει ο εναέριος χώρος των χωρών της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η πρόεδρος της και επισήμανε ότι «αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας».

Συνοπτικά, οι ρωσικές αερογραμμές, τα ρωσικά αεροσκάφη ή όσα ανήκουν και ελέγχονται από ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν θα μπορούν να πετούν από, προς ή πάνω από τον εναέριο χώρο της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει και τα αεροσκάφη των ολιγαρχών, τόνισε με νόημα η Φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή όλων των ειδών και τεχνολογιών που σχετίζονται με αεροσκάφη, με ελικόπτερα ή διαστημικά οχήματα.

Απαγορεύεται ο δανεισμός αεροσκαφών (leasing) στη Ρωσία, όπως και η ασφάλιση ρωσικών αεροσκαφών και σχετικών τεχνολογιών. Τέλος, απαγορεύεται η επισκευή και η συντήρηση αεροσκαφών ή αεροναυτικού υλικού από εταιρείες και οργανισμούς χωρών της ΕΕ.

Τα μέτρα δυσκολεύουν κατά πολύ τις ρωσικές εταιρείες στο έργο τους, τόνισε στο Twitter η επίτροπος μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Δεύτερος άξονας των μέτρων, η απαγόρευση της δράσης του μηχανισμού ΜΜΕ του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Το Russia Today και το Sputnik, που ανήκουν στο ρωσικό κράτος, όπως και οι θυγατρικές τους, «δεν θα μπορούν να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν».

Η ΕΕ αναπτύσσει ακόμη και εργαλεία για να απαγορεύσει την τοξική και επιζήμια παραπληροφόρηση στην Ευρώπη.

Τέλος, στο στόχαστρο μπαίνει και ο έτερος επιτιθέμενος, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο της Λευκορωσίας με νέα μέτρα. «Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε και ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...