285
«Θα σας κυνηγήσουμε» ήταν το μήνυμα της Λιζ Τρας προς τους ολιγάρχες που συνεργάζονται με το Κρεμλίνο | Efrem Lukatsky/Pool via REUTERS

Βρετανία: «Οι ολιγάρχες τού Πούτιν δεν θα βρουν μέρος να κρυφτούν»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 13:37
«Θα σας κυνηγήσουμε» ήταν το μήνυμα της Λιζ Τρας προς τους ολιγάρχες που συνεργάζονται με το Κρεμλίνο
|Efrem Lukatsky/Pool via REUTERS

Βρετανία: «Οι ολιγάρχες τού Πούτιν δεν θα βρουν μέρος να κρυφτούν»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2022, 13:37

«Μαύρη λίστα» με ολιγάρχες που στηρίζουν το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν συντάσσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπως αποκάλυψε η Λιζ Τρας. «Δεν θα υπάρχει μέρος να κρυφτούν» δήλωσε μιλώντας στους Times η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, προαναγγέλοντας οικονομικές κυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι η πολεμική κρίση στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λίγες μόλις ημέρες αφ’ ότου ο Μπόρις Τζόνσον κατονόμασε οκτώ ρώσους μεγιστάνες που θα υποστούν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις, η κυρία Tρας δήλωσε ότι κάθε λίγες εβδομάδες θα προστίθενται νέα ονόματα στον κατάλογο, καθώς στόχος είναι να ενταθεί η πίεση προς το Κρεμλίνο και τον Πούτιν προσωπικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Εθνική Υπηρεσία αντιμετώπισης του Εγκλήματος ώστε να διερευνήσει κάθε υπόθεση ανεξήγητου πλούτου και να ανακαλύψει από πού προέρχονται τα χρήματα. «Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη λάβει επιστολές από δικηγόρους που μας απειλούν, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υποθέσεις προετοιμάζονται σωστά και ότι έχουμε τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία προτού επιβάλλουμε κυρώσεις σε αυτά τα άτομα», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια. «Προχωράμε βήμα προς βήμα, αλλά επεξεργαζόμαστε αυτόν τον κατάλογο και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε όλο και περισσότερους ολιγάρχες κάθε λίγες εβδομάδες. Πρέπει να κάνουμε οδυνηρή την υποστήριξη του Πούτιν για όλους αυτούς» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάνω από εκατό Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι».

Η κ. Τρας εξέφρασε την άποψη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τους Ουκρανούς να είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν μέχρις εσχάτων στους Ρώσους εισβολείς τους. «Θα είναι μακροχρόνια, επειδή οι Ουκρανοί πολεμούν», δήλωσε στους Sunday Times. «Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα χάσει», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...