345
Πανηγυρισμοί οπαδών του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου | REUTERS/Murad Sezer

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Ξεχάστε την ένταξη στην ΕΕ αν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 22:40
Πανηγυρισμοί οπαδών του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου
|REUTERS/Murad Sezer

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Ξεχάστε την ένταξη στην ΕΕ αν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 22:40

Διευρυμένες εξουσίες του προέδρου, κατάργηση του θώκου του πρωθυπουργού, περισσότεροι βουλευτές, περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και της παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης. Αυτά προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που πέρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Τώρα, μια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη, ζήτησε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή αυτό το αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ψήφισμά της, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό στην περίπτωση που η συνταγματική αναθεώρηση εφαρμοστεί ως έχει», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος -η οποία εγκρίθηκε οριακά στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου- αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019.

Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου.

Οι βουλευτές της Επιτροπής «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τη μάχη ενάντια στη διαφθορά», τονίζει η ανακοίνωση.

Καταδίκασαν, παράλληλα, «τη στήριξη που έχει επανειλημμένα εκφράσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στην επαναφορά της θανατικής ποινής, η οποία μπορεί να θέσει σε αμφιβολία την συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να οδηγήσει στον άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες εντάθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν σε τούρκους υπουργούς να διεξαγάγουν εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για τις μαζικές διώξεις των τουρκικών αρχών που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Οι βουλευτές πιστεύουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι δυσανάλογα» και «εκφράζουν τη λύπη τους για τις εκτεταμένες απολύσεις κρατικών λειτουργών, το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, τη σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διακοπή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...