888
Η διασκέδαση δεν απαγορεύεται, αλλά πάντα με σεβασμό προς τους άλλους και ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας | CreativeProtagon

Εβηξες; Σπίτι σου για 14 μέρες – Μόνο τα βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία

Η διασκέδαση δεν απαγορεύεται, αλλά πάντα με σεβασμό προς τους άλλους και ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας
|CreativeProtagon

Εβηξες; Σπίτι σου για 14 μέρες – Μόνο τα βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία

Φάση δεύτερη. Ατυπη ή προληπτική καραντίνα. Δηλαδή μαζική κατ’ οίκον «εθελούσια» απομόνωση. Αυτό εφαρμόζεται ως δραστικό μέτρο από την Παρασκευή, εφόσον συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρώτο μήνυμα είχε έρθει την Τετάρτη από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, απεστάλη σχεδόν σε όλα τα κινητά και ανέφερε ότι «μείνετε στο σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα».

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «η πολιτεία και κυρίως οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου με βάση και τα πρότυπα που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων».

Με βάση τα κριτήρια αυτά θα ελέγχονται πλέον εργαστηριακά μόνο τα σοβαρά περιστατικά με βαριά συμπτώματα. Κάτι που σημαίνει ότι σταματούν οι εξετάσεις για τον κορονοϊό σε ευρεία κλίμακα και σε όποιον θεωρείται ύποπτο κρούσμα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

«Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο καθηγητής και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχει και νόημα όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να πηγαίνουν για εργαστηριακό έλεγχο στα νοσοκομεία. Αλλωστε αν τα συμπτώματα είναι ήπια, καμία σημασία δεν έχει αν κανείς έχει νοσήσει από κορονοϊό ή για παράδειγμα από γρίπη, αφού δεν κινδυνεύει. Αρκεί βέβαια να παραμείνει στο σπίτι του.

Τηλεφωνική διαλογή

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) στην παρούσα φάση, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καλέσει  άμεσα τον γιατρό του ή γιατρό τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες. Η τηλεφωνική «διαλογή» θα γίνεται ανάλογα με τα συμπτώματα.

Η κατ’ οίκον απομόνωση είτε για προληπτικούς λόγους, δηλαδή ακόμη και όταν είμαστε απόλυτα υγιείς, είτε ως οδηγία για όλους όσους εκδηλώσουν ελαφριά συμπτώματα, είναι σημαντικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού. Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι προτείνεται να είναι 14 ημέρες.

Μέχρι την Πέμπτη, επίσημα σε κατ’ οίκον απομόνωση έμπαιναν άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό, όπως είναι μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας κ.ά.

Τι θα κάνουν στο σπίτι όσοι έχουν ελαφριά συμπτώματα; Ακολουθούν οι οδηγίες που δίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εξετάσεις στα ιδιωτικά

Εάν κάποιος με ήπια συμπτώματα θέλει να κάνει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι έχει κορονοϊό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο. Προς το παρόν μόνο μία ιδιωτική κλινική στην Αθήνα κάνει εξετάσεις και οι τιμές κυμαίνονται από 110 ευρώ που είναι το τεστ αν πάει το βιολογικό δείγμα ο ίδιος στην κλινική και φτάνουν στα 300 ευρώ εάν διακομισθεί ως περιστατικό, οπότε θα τον ελέγξει γιατρός του ιδιωτικού νοσοκομείου σε ειδικό χώρο διαλογής και θα του πάρει δείγμα.

Ο χρόνος που απαιτείται για τα αποτελέσματα είναι περίπου οκτώ ώρες. Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Protagon», αναμένεται να ξεκινήσει το τεστ και σε ακόμη ένα όμιλο ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, αλλά και σε αλυσίδα ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων. «Ολα τα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά αποστέλλονται υποχρεωτικά στον ΕΟΔΥ και αθροίζονται στον συνολικό αριθμό των περιστατικών», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Οδηγίες

Παρακολουθούν την υγεία τους, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης, δηλαδή και τις 14 ημέρες, θα πρέπει να εφαρμόζονται:

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα)
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1 προς 10
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο
Καραντίνα

Καραντίνα είναι μία κυβερνητική απόφαση που αφορά μαζικά όλους τους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι και θα πρέπει να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι, αυτό δηλαδή που έγινε σε αρκετές πόλεις της Κϊνας πρόσφατα. Ενα σενάριο καθόλου ευχάριστο, που η κυβέρνηση προσπαθεί με σοβαρά προληπτικά μέτρα να αποφύγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News