251
Γιατροί σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα | REUTERS

Κορονοϊός: Σε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο τα πρώτα συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 11:19
Γιατροί σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα
|REUTERS

Κορονοϊός: Σε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο τα πρώτα συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 11:19

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 ημέρες (συγκεκριμένα 11,5 ημέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Ομως, περίπου ένας στους 100 –σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις– θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 ημέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 ημέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση πέντε έως επτά ημέρες. Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News