826
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ετοιμάζεται πυρετωδώς. Αλλά τι επιπέδου ομάδα θα φιλοξενήσει; | Facebook/AEK FC

Ετσι θα μπει η ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά»;

Sportscaster Sportscaster 29 Οκτωβρίου 2019, 13:42
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ ετοιμάζεται πυρετωδώς. Αλλά τι επιπέδου ομάδα θα φιλοξενήσει;
|Facebook/AEK FC

Ετσι θα μπει η ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά»;

Sportscaster Sportscaster 29 Οκτωβρίου 2019, 13:42

Δέκα γκολ στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ είχε πολλά χρόνια να δεχτεί. Τουλάχιστον από τη μέρα που επέστρεψε στη Super League, έπειτα από την περιπέτειά της στη Γ’ και τη Β’ Εθνική, δεν της είχε ξανασυμβεί. Πέρυσι, έχοντας αντιμετωπίσει -όπως κι εφέτος- τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, μετρούσε παθητικό μόλις τριών τερμάτων. Τη σεζόν που κατέκτησε τον τίτλο, έξι τερμάτων. Δέκα, ούτε στις αλήστου μνήμης εποχές του Κετσπάγια και του Μοράις. Αλλά και δεν σκοράρει τόσο εύκολα, όσο παλιά. Δώδεκα γκολ σε οκτώ ματς σημαίνει… ενάμισι σε κάθε παιχνίδι, κατά μέσον όρο. Ο ΟΦΗ πετυχαίνει δύο και κάτι.

Προτού, καν, βγει ο Οκτώβριος, ούτε ο πιο αισιόδοξος ΑΕΚτσής δεν πιστεύει ότι αυτή η ομάδα έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει, έστω, τον τίτλο μέχρι τέλους. Βρίσκεται, ήδη, οκτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή, ενώ οι τέσσερις επόμενοι αγώνες της κρύβουν ιδιαίτερες δυσκολίες: ΑΕΚ – Ατρόμητος, Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, ΑΕΚ – Αρης και ΟΦΗ – ΑΕΚ. Η «Ενωση» κινδυνεύει, στις 30 Νοεμβρίου να έχει μείνει τόσο πίσω, ώστε να μην ελπίζει ούτε στη «δεύτερη ευκαιρία»: το μίνι πρωτάθλημα των πλέι-οφ που, εφέτος, θα αναδείξει τον πρωταθλητή.

Το κυριακάτικο ντέρμπι στο Φάληρο φωτογράφισε μια πραγματικότητα: η ΑΕΚ των υπερβάσεων, αυτή που πριν από ενάμισι χρόνο κατακτούσε την Κούπα της Super League, δεν έχει καμία σχέση με τις δύο επόμενες εκδοχές της, την περσινή και την εφετινή. Δεν ήταν το αποτέλεσμα τόσο αποκαρδιωτικό, όσο η εικόνα μιας ομάδας που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Με την άμυνά της να πανικοβάλλεται στην παραμικρή πίεση, τους μέσους της να φτάνουν στην μπάλα σχεδόν πάντα δεύτεροι, και τους επιθετικούς της να προσπαθούν να τραυματίσουν τον αντίπαλο… με σφεντόνες: δύο σουτ στην κλειστή γωνία του Σα, κι άλλο ένα από πολύ μακριά.

Ο Νίκος Κωστένογλου, που επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, παρέλαβε χάος από τον -πού τον βρήκαν αυτόν;- Μιγκέλ Καρντόσο. Εβαλε μια τάξη, θύμισε στους παίκτες του πώς να κάνουν τα αυτονόητα, ανέβασε κάπως το ηθικό τους, αλλά ως εκεί. Ούτε ο… Γκουαρντιόλα δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, κοουτσάροντας μια ομάδα με τόσο μεγάλη διαφορά ποιότητας από εκείνη των άμεσων ανταγωνιστών της. Εάν το βρίσκετε υπερβολικό, κάντε το αλάνθαστο τεστ: σκεφτείτε πόσοι από τους ποδοσφαιριστές της σημερινής ΑΕΚ θα έπαιζαν βασικοί στον Ολυμπιακό, ή τον ΠΑΟΚ. Ασφαλώς, ο Λιβάγια. Ισως και ο Μάνταλος, που στο ντέρμπι απουσίαζε. Αλλος, κανείς!

Οι τελευταίες μεταγραφές (Βέρντε, Ζεράλδες, Σιμάο, Κρίστισιτς, Σβάρνας…) δεν έχουν βοηθήσει ουσιαστικά. Η ΑΕΚ πήγε στο «Καραϊσκάκης», έχοντας στην ενδεκάδα της δύο παίκτες που αποκτήθηκαν για buck-up (Αλμπάνης, Ντέλετιτς), έναν πλάγιο μπακ που πάσχει ανασταλτικά (Λόπες), και έναν φορ (Ολιβέιρα) που, ακόμη, δεν έχει βρει το ρυθμό του. Για να τονώσει την επίθεσή του, ο Κωστένογλου είχε μία -μόνον- επιλογή: τον Γιακουμάκη. Ενώ στον διπλανό πάγκο, παρά τις σημαντικές απουσίες του Βαλμπουενά και του Φορτούνη, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ήξερε ποιον να πρωτοβάλει στο βασικό σχήμα. Αυτοί που του περίσσευαν, θα έπαιζαν στην ΑΕΚ «με κλειστά μάτια».

Από την ΑΕΚ δεν λείπει μόνον η «κλάση», αλλά και η πειθαρχία. Η συνείδηση πως η ομάδα είναι πάνω απ’ όλους. Ο Βράνιες φρόντισε να το αποδείξει με τρεις διαφορετικούς τρόπους μέσα σε μια εβδομάδα. Πρώτα με το περιβόητο πάρτι για τα τριακοστά του γενέθλια. Οι ημίγυμνοι παίκτες που έβριζαν τον Ολυμπιακό προσέβαλαν, πρωτίστως, τον σύλλογό τους. Υστερα, με τη συμπεριφορά του στη φάση του γκολ του Ελ Αραμπί, που ακυρώθηκε. Χάνει τον παίκτη, έπειτα από κακή συνεννόηση με τον Τσιντώτα, και αντί να τον καταδιώξει, μπας και καταφέρει να αποτρέψει το… μοιραίο, σταματά για να «δείξει» τον συμπαίκτη του ως υπεύθυνο για το λάθος. Τέλος, με την υβριστική του ανάρτηση εναντίον του Ολυμπιακού, στο προφίλ του στο Instagram. Η ΑΕΚ του ζήτησε να τη διαγράψει, όμως εκείνος δεν υπάκουσε.

Ο Βράνιες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η εν γένει συμπεριφορά του προβληματίζει

Ο Βράνιες δεν είναι ο παίκτης που υποσχέθηκε στον Μελισσανίδη πως εφέτος «θα τα δώσει όλα». Δεν είναι, καν, ο Βράνιες της πρώτης του θητείας στην ΑΕΚ. «Μουρλοκομείο» ήταν και τότε, όμως συμπεριφερόταν σωστά. Κι έπαιζε ακόμη καλύτερα, επειδή στα αποδυτήρια υπήρχαν κανόνες που εφαρμόζονταν. Η ομάδα «πετούσε» από επιτυχία σε επιτυχία, κατακτούσε τους στόχους της, και κανείς δεν ήθελε να χάσει εκείνες τις ιστορικές στιγμές. Ενώ τώρα…

Τώρα είναι η ώρα του (νέου) τεχνικού διευθυντή, Ιλια Ιβιτς. Να σφίξει τα λουριά, αρχίζοντας από τον «χαϊδεμένο» βόσνιο αμυντικό που σκανδαλίζει τα αποδυτήρια με το κακό του παράδειγμα. Κι έπειτα, να πάρει αποφάσεις. Είναι κάμποσοι οι παίκτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες ενός συλλόγου όπως η ΑΕΚ, και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου πλησιάζει.

Με τα ίδια χρήματα, ένας έμπειρος μάνατζερ ποδοσφαιρικού τμήματος, όπως ο Ιβιτς, μπορεί να βρει καλύτερους παίκτες. Και πολύ καλύτερους χαρακτήρες. Σε αυτό το σημείο, όμως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, καθορίζοντας το ποσό που θα δαπανηθεί για την ενίσχυση της ομάδας. Τότε θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις του για την ΑΕΚ που μέσα στην επόμενη σεζόν θα μπει στο νέο της γήπεδο, την «Αγιά Σοφιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...