665
Ο Κούσνερ κατεβαίνοντας από το Air Force One σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ | Reuters

Ο γαμπρός του Τραμπ σε νέα αποστολή – Θα αποτύχει ξανά;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 20:36
Ο Κούσνερ κατεβαίνοντας από το Air Force One σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ
|Reuters

Ο γαμπρός του Τραμπ σε νέα αποστολή – Θα αποτύχει ξανά;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 20:36

Tον αποκαλούν σκωπτικά «The Clown Prince» (Πρίγκιπας-Κλόουν) και «Javanka», ένας συνδυασμός του Τζάρεντ και του Ιβάνκα (ότι δηλαδή ζει στη σκιά της συζύγου του και κόρης του Τραμπ).

Και η αλήθεια ειναι πως ο Τζάρεντ Κούσνερ φροντίζει με κάθε αποστολή που του ανατιθεται από τον πεθερό του να επιβεβαιώνει τα παρατσούκλια του.

Μετά λοιπόν την παταγώδη αποτυχία που (αχνο)φαίνεται στο Μεσανατολικό και στην επίτευξη ειρήνης Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο Κούσνερ έχει ένα νέο «κοσκινάκι» να ασχοληθεί: το χτίσιμο του τείχους των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Την ανάθεση έκανε (ποιος άλλος;) ο ίδιος ο Τραμπ, με την ελπίδα πως ο γαμπρός του θα διαχειριστεί καλύτερα το θέμα αυτό, με τις Κασσάνδρες ωστόσο να προβλέπουν από τώρα ένα νέο φιάσκο.

Όπως ανέφερε η Washington Post επικαλούμενη (ανώνυμους) ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ, ο ίδιος ο Κούσνερ έχει ενημερώσει επισήμως ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ότι θα είναι υπεύθυνος για το πρότζεκτ, με το «αφεντικό» να θέλει να δει ολοκληρωμένα τουλάχιστον 400 μίλια (600 χλμ.) τείχους μέχρι την ημέρα των εκλογών του 2020, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Για τον λόγο αυτόν, ο Κούσνερ πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με ανθρώπους που εμπλέκονται στο όλο σχέδιο στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου προκειμένου να συζητήσει την πρόοδο του τείχους.

Επίσης, εντείνει τις πιέσεις του στην Αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Συνόρων και το Σώμα των Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ προκειμένου να προβούν σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται και να αδράξουν κάθε στρέμμα ιδιωτικής γης στο Τέξας, στο σημείο όπου χρειάζεται να υψωθούν αυτά τα 600 χλμ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανώνυμα στην εφημερίδα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους, «ο Κούσνερ έχει ήδη εκνευρίσει πολλάκις αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαδικασία, δείχνοντας παντελή έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων και τις υπόλοιπες “πραγματικότητες” του έργου».

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν ολοκληρωθεί μόλις 83 μίλια (120 χλμ.) τείχους.

Προς φιάσκο οδεύει το «Deal Of The Century»

Χαρακτηρίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά αμερικανικά ΜΜΕ ως «Η Συμφωνία του Αιώνα» και η αλήθεια είναι πως ένα ενδεχόμενο επίλυσης της 70χρονης διένεξης Παλαιστινίων και Ισραηλινών θα ήταν όντως μια τεράστια διπλωματική επιτυχία.

Όμως το «Deal Of The Century», ακόμη και αν γίνει, μάλλον θα ξεσηκώσει περισσότερη γεωπολιτική θύελλα από πριν, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα «φιλικό» και γενναιόδωρο προς το Ισραήλ, σε πολλά ζητήματα, όπως αυτό των ισραηλινών εποικισμών και άλλα «καυτά» θέματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τη Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά και λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Ισραήλ –με το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών να προβάλει όλο και πιθανότερο– και της άρνησης των Παλαιστινίων να διαπραγματευθούν με την Ουάσιγκτον.

Και παρότι ο Πομπέο τόνισε ότι «η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης για τους εποικισμούς θα διευκολύνει την ειρήνευση στην περιοχή», οι Παλαιστίνιοι, πολλές ξένες κυβερνήσεις αλλά και ισραηλινοί πολιτικοί επιμένουν ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο με τις πιθανότητες σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή να καθίστανται όλο και πιο ισχνές.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για μία αμερικανικής προέλευσης ειρηνευτική συμφωνία και αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον Κούσνερ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ έχει επιλέξει μία τιμωρητική, προς τα συμφέροντά τους, προσέγγιση, πρόδηλη μέσα από πολιτικές όπως είναι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η περικοπή της αμερικανικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Άχθη και το κλείσιμο του προξενείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι υπάρχει όντως ένα καλά δομημένο αμερικανικό σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, που συντάχθηκε με την προσωπική επιμέλεια του Τζάρεντ Κούσνερ και του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, πρώην δικηγόρου του Οργανισμού Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και θα ανακοινωθούν, όπως όλα δείχνουν σε μερικές ημέρες καθώς το ενδεχόμενο προκήρυξης μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, ίσως να αναγκάσει τον Τραμπ να επισπεύσει τη δημοσιοποίηση της ειρηνευτικής του πρότασης που στην ουσία θα προσπαθήσει να «χρυσώσει το χάπι» για τους Παλαιστινίους, με τη βοήθεια μεγάλων αραβικών επενδύσεων που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Κούσνερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...