432
Ο 39χρονος άντρας στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας | Ali Can Zeray/Demiroren News Agency (DHA) via REUTERS

Ερντογάν: Δικό σας πρόβλημα ο τζιχαντιστής που εγκλωβίστηκε στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 12:45
Ο 39χρονος άντρας στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας
| Ali Can Zeray/Demiroren News Agency (DHA) via REUTERS

Ερντογάν: Δικό σας πρόβλημα ο τζιχαντιστής που εγκλωβίστηκε στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 12:45

«Δεν είναι δικό μας πρόβλημα» ο τζιχαντιστής που απελάθηκε από την Τουρκία και εγκλωβίστηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Εβρου, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως γράφει ο Guardian, ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Ντάργουις Β, και πιστεύεται ότι είναι αμερικανός πολίτης με καταγωγή από την Ιορδανία.

Απελάθηκε την Δευτέρα, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης νέας πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία να απελαύνει τους τζιχαντιστές από την επικράτειά της.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο άνδρας αρνήθηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και του ζητήθηκε να σταλεί στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε την είσοδο, όταν προσπάθησε να περάσει από τη νεκρή ζώνη. Ο άντρας προσπάθησε να επικοινωνήσει με τούρκους δημοσιογράφους, φωνάζοντας από τη νεκρή ζώνη.

Ο τούρκος πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Αν οι απελαθέντες μαχητές του ISIS είναι κολλημένοι στα σύνορα, δεν μας απασχολεί. Θα συνεχίσουμε να τους στέλνουμε. Είτε τους παίρνουν, είτε όχι, δεν μας απασχολεί».

Ο Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους ξένους μαχητές και να τους στείλει στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας κατά της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή κρατά τόσα πολλά μέλη του ISIS στη φυλακή και την ίδια ώρα, ελέγχει αυτούς στη Συρία», διεμήνυσε ο Ερντογάν προς την ΕΕ.

«Αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν και θα συνεχίσουμε να σας στέλνουμε τα μέλη του ISIS. Μετά, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με το πρόβλημά σας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Ερντογάν έγιναν μετά από μια νέα προσπάθεια για τον επαναπατρισμό ορισμένων από τους 1.200 ξένους μαχητές του ISIS, που βρίσκονται στα τουρκικά κέντρα κράτησης και 287 που συνελήφθησαν πρόσφατα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένας αμερικανός πολίτης, που θεωρείται ότι είναι ο εγκλωβισμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει ήδη επαναπατρισθεί και επτά Γερμανοί υπήκοοι θα επιστρέψουν στην ώρα τους στις 14 Νοεμβρίου. Επίσης, γίνονται προετοιμασίες για να απελάσουν δύο Ιρλανδούς, όπως και Γάλλους και Δανούς, ανέφερε.

Η Τουρκία μπορεί να θέλει να ξεφορτωθεί μαχητές του ISIS, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι υπόλοιπες χώρες θα τους δεχθούν πίσω. Ιδίως από τη στιγμή, που σε πολλές περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αφαιρέσει την ιθαγένεια σε τέτοια άτομα, ακριβώς για να μην μπορούν να επιστρέψουν.

Οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν κάποιους στις χώρες τους τις επόμενες ημέρες αεροπορικώς, όμως πολλές χώρες ζητούν λίστες επιβατών και για στρατιωτικές και για εμπορικές πτήσεις πριν επιτραπεί σε ένα αεροπλάνο να εισέλθει στον εθνικό τους εναέριο χώρο.

Υπολογίζεται πως στη Συρία, υπάρχουν 90.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά που σχετίζονται με τους τζιχατζιστές, οι οποίοι διαμένουν σε στρατόπεδα ελεγχόμενα από τους Κούρδους ή σε κάποιες περιπτώσεις, τους Τούρκους μετά την εισβολή τους στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...