291
Τα μέλη της νέας ιταλικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο Ματαρέλα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο | REUTERS/Remo Casilli

Εποχή Λέγκας – Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, ορκίστηκε η κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 18:11
Τα μέλη της νέας ιταλικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο Ματαρέλα στο Μέγαρο Κυρηνάλιο
|REUTERS/Remo Casilli

Εποχή Λέγκας – Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, ορκίστηκε η κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 18:11

Η μεγάλη στιγμή για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά – ή αλλιώς για τους Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι- έφθασε και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ανέλαβαν επισήμως τα ηνία της ταλαιπωρημένης λόγω της παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας- Ιταλίας.

2018-06-01T143701Z_449079463_RC12C5DF7A40_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι περιχαρείς στην τελετή ορκωμοσίας/ REUTERS/Remo Casilli

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου (ανάμεσά τους και οι Ντι Μάιο – Σαλβίνι ως αντιπρόεδροι της κυβέρνησης) ορκίστηκαν το απόγευμα της πρώτης ημέρας του Ιουνίου ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που έσφιξε σε έναν προς  έναν το χέρι μετά το τέλος της τελετής ορκωμοσίας στο Μέγαρο Κυρηνάλιο.

2018-06-01T144205Z_957323510_RC1EE2BC65D0_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν εμφανώς συγκινημένοι οι πρωτάρηδες υπουργοί, καθώς με εξαίρεση τον υπουργό Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα, όλοι οι άλλοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα.

Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας 18μελούς κυβέρνησης, εννέα υπουργοί προέρχονται από τα Πέντε Αστέρια και επτά από την Λέγκα, ενώ τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Η γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση Κόντε περιορίστηκε σε πέντε θέσεις, ενώ όπως προαναφέρθηκε οι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι κατέχουν θέσεις αντιπροέδρων, αναλαμβάνοντας αντιστοίχως το υπουργείο Εργασίας και Ανάπτυξης, και το υπουργείο Εσωτερικών.

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας ο πρόεδρος Ματαρέλα δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τους υ πουργούς του στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, επ’ ευκαιρία της γιορτής της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...