513
|

«Επιχείρηση “ακυρώστε τη μαγειρίτσα”»: Προς απαγόρευση των μετακινήσεων με ΙΧ το Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 09:08

«Επιχείρηση “ακυρώστε τη μαγειρίτσα”»: Προς απαγόρευση των μετακινήσεων με ΙΧ το Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 09:08

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού δεν είναι τόσο τα κρούσματα σε κλειστές δομές, ούτε η έξοδος των κατοίκων των πόλεων το Πάσχα –το πρώτο, ανησυχητικό μεν, αλλά ελέγχεται από τη φύση του ως συμβάν σε περίκλειστο περιβάλλον, το δεύτερο έχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ελεγχθεί. Το ζήτημα είναι τα οικογενειακά τραπέζια, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και το μεσημέρι της Κυριακής για το κατσικάκι –αυτό τρέμουν οι ειδικοί καθώς η έως τώρα επιτευχθείσα απομόνωση των ηλικιωμένων μπορεί να ακυρωθεί μέσα από μια απλή επίσκεψη.

Ο προβληματισμός λοιπόν τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης είναι η συμπεριφορά των πολιτών που έχουν μείνει ως τώρα σπίτι και μπαίνουν στον πειρασμό για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους με αφορμή τα πατροπαράδοτα τραπεζώματα τη νύχτα της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Αυτό λοιπόν που είπε τη Μ. Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας«θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά τη νίκη μας κατά του κορονοϊού»– και επεσήμανε λίγο αργότερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο διάγγελμά του –«ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι»– περιέγραψε σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» τη Μ. Τρίτη: η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 20:00 του Μεγάλου Σαββάτου, όταν τερματίζεται το ωράριο των καταστημάτων – για την ακρίβεια τα καταστήματα τροφίμων, καθώς τα εμπορικά παραμένουν κλειστά.

Εν τω μεταξύ, εξίσου σημαντικές είναι και οι ημέρες μέχρι το Πάσχα. Ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η αστυνομία έχει στο τραπέζι σενάρια για τη μείωση των μετακινήσεων, αλλά και του συνωστισμού σε σημεία όπου συνήθως αυτός παρατηρείται τις άγιες αυτές ημέρες, όπως οι λαϊκές αγορές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξημένες περιπολίες σε καταστήματα τροφίμων για την τήρηση του ορίου των πελατών που επιτρέπεται να είναι στο κατάστημα. Μέριμνα υπάρχει και για την αποτροπή ληστειών, καθώς θα υπάρχει συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων.

Κατά την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, θα τεθεί σε εφαρμογή επιχείρηση για την αποφυγή περιστατικών σε ναούς, όπως αυτά στο Κουκάκι ή την Κέρκυρα. Αλλά και ανήμερα το Πάσχα, η αστυνομία θα κληθεί να εντοπίσει συνάξεις γύρω από τον οβελία.

Κλείνουν τα νεκροταφεία

Στο μεταξύ, στο σφράγισμα των νεκροταφείων ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ανθρώπων που κατά παράδοση συρρέουν, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, στους χώρους ταφής, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Σκιαδάς ανακοίνωσε ότι τα τρία κοιμητήρια του Δήμου θα μείνουν κλειστά τις επόμενες μέρες.

Οπως διευκρίνισε στο ethnos.gr τα νεκροταφεία της Αθήνας κλείνουν από τη Μεγάλη Τρίτη και για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θα μείνουν ανοικτά μόνο για την τέλεση εξόδιων ακολουθιών και μόνο για τον στενό κύκλο συγγενών που προβλέπεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...