530
Διαφορετική διάταξη με αποστάσεις ανάμεσα στα θρανία και για τα δημοτικά | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστροφή στα θρανία για δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 07:35
Διαφορετική διάταξη με αποστάσεις ανάμεσα στα θρανία και για τα δημοτικά
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστροφή στα θρανία για δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 07:35

Από το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουνίου, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων άρχισαν να δέχονται και πάλι μαθητές με νέα δεδομένα: διαφορετική διάταξη των αιθουσών, ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη, αλλά και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θα κάνουν διάλειμμα.

Η πρώτη ημέρα, ως επί το πλείστον, θα είναι αφιερωμένη στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Οπως ισχύει ήδη και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε.

Λόγω ειδικών συνθηκών, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Επίσης, οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Οπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Νέοι κανόνες θα ισχύουν και για τα ειδικά σχολεία, που επίσης ανοίγουν σήμερα.

Οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 12 Ιουνίου και εκείνες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Η χρήση προστατευτικής, μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας, όταν απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Γενικότερα, για τα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Οπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν από την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου.