581
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους | REUTERS

Επιμένει ο Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 11:19
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους
|REUTERS

Επιμένει ο Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 11:19

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Κυριακή το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο το οποίο περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.

Στο «ενδιαφέρον» που ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει εκφράσει «επανειλημμένα» για την αγορά της Γροιλανδίας αναφέρθηκε η εφημερίδα The Wall Street Journal. Ο Τραμπ το επιβεβαίωσε, παρότι νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν επέμεινε πως η πρόθεση είναι παράλογη και η Κοπεγχάγη τονίζει εδώ και μέρες ότι η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή με 56.000 κατοίκους, δεν πωλείται.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται ιδίως για τους φυσικούς πόρους αλλά και για τη γεωπολιτική σημασία του νησιού, είχε εξηγήσει η Τζέρναλ.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής» της Γροιλανδίας με κάποια αμερικανική περιοχή, ο Τραμπ απάντησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα» και επέμεινε ότι «ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη συναλλαγή» που αφορά «ακίνητα».

Το γιγαντιαίο αρκτικό νησί είναι πρόβλημα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία, διότι η χώρα «χάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να το διατηρεί» (δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός), ενώ για τις ΗΠΑ, η απόκτησή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», εξήγησε.

Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας ως το 1953. Κατόπιν εντάχθηκε στην «Κοινότητα του Βασιλείου» της Δανίας. Το 1973, απέκτησε καθεστώς «αυτόνομης περιοχής», αλλά η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις της Κοπεγχάγης.

«Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πολύτιμους πόρους (…). Είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε δουλειές, αλλά δεν πουλάμε» την περιοχή, σημείωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Την Κυριακή, η Φρέντερικσεν επανέλαβε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί: «Η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν ειπώθηκε στα σοβαρά».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, αν και αποσύνδεσε το θέμα αυτό από την αγορά της Γροιλανδίας.

Αργότερα η Φρέντερικσεν τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR ότι η ιδέα είναι «παράλογη», επέμεινε ότι έχει ήδη ειπωθεί σαφώς πως «η Γροιλανδία δεν πωλείται» και «η συζήτηση τελειώνει εκεί, όπως άλλωστε έχει ήδη δηλώσει και η πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Κιμ Κίελσεν».

Από την άλλη, «υπάρχουν άλλα θέματα που θα θέλαμε πραγματικά να συζητήσουμε με τον αμερικανό πρόεδρο».

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου από την πλευρά είπε ότι δεν θέλει «να προδικάσει κάποιο αποτέλεσμα».

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη.

Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους αγοράζοντας, μεταξύ άλλων τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία, το 1803, έναντι 15 εκατ. δολαρίων, αγορά που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία, το 1867, έναντι 7,2 εκατ. δολαρίων.

Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας, σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και παραμένει πολύ αραιοκατοικημένη.

Επίσης, οι ΗΠΑ αγόρασαν τις Δανέζικες Δυτικές Ινδίες από τη Δανία, έναντι 25 εκατ. δολαρίων, οι οποίες μετονομάστηκαν σε Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Γροιλανδία προσελκύει το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Το 1946, ο Χάρι Τρούμαν είχε προσφέρει 100 εκατ. δολάρια για την αγορά της, αλλά απορρίφθηκε από τη Δανία.