369
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του στο Νιου Χαμσάιρ στις 15 Αυγούστου | REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 10:57
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του στο Νιου Χαμσάιρ στις 15 Αυγούστου
|REUTERS/Jonathan Ernst

Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 10:57

Μπορεί να έγινε πρόεδρος, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τις επιχειρηματικές ρίζες του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κτηματαγορά παραμένει στο αίμα του και αν μάλιστα είναι βάσιμο το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Τραμπ έχει βάλει στο μάτι το μεγαλύτερο ακίνητο που θα μπορούσε να βρει – τη Γροιλανδία!

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση ότι ο Τραμπ σκέφτεται να αγοράσει τη Γροιλανδία – κτήση της Δανίας με κάποια αυτονομία – μοιάζει με καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Αλλά η WSJ γράφει ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Σε μία περίπτωση πέρυσι, όταν ο Τραμπ άκουσε ότι η Δανία θεωρεί πως είναι μεγάλη επιβάρυνση η ετήσια επιχορήγηση στη Γροιλανδία, είπε  στους συνομιλητές του οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την αγοράσουν. Ρώτησε δε τους συνομιλητές του «Παιδιά, τι λέτε για αυτό;»

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα, έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της Γροιλανδίας. Δεν φαίνεται όμως ότι η «αγορά» θα τεθεί στις συζητήσεις που θα έχει.

Η Γροιλανδία είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά. Φέτος είδαμε τους πάγους να λιώνουν εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών για την περιοχή θερμοκρασιών.

Από την άλλη, ο Τραμπ αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2016 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ακυρώνει με συστηματικό τρόπο μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν υιοθετηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασαν το δημοσίευμα της WSJ, αλλά ούτε . Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της WSJ είναι ακριβείς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Οι ΗΠΑ διατηρούν πάντως μεγάλη στρατιωτική βάση στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας με 600 άτομα προσωπικό και ραντάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...