303
O «σούπερ Μάριο», λίγο πριν αποχωρήσει από την ηγεσία της ΕΚΤ, είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά δράση | Reuters

Ο Μάριο Ντράγκι βγάζει ξανά το «μπαζούκας» του

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 16:20
O «σούπερ Μάριο», λίγο πριν αποχωρήσει από την ηγεσία της ΕΚΤ, είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά δράση
|Reuters

Ο Μάριο Ντράγκι βγάζει ξανά το «μπαζούκας» του

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2019, 16:20

Έτοιμος να ξαναγεμίσει το «μπαζούκας» των ευρώ είναι ο Μάριο Ντράγκι.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο δημιουργεί προσδοκίες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων το καλοκαίρι του 2012 με την ιστορική πλέον υπόσχεσή του πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ και ανάγκασε το Βερολίνο να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που στήριξε το ευρώ και την Ευρωζώνη, ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμη… «φιλί ζωής» στην εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία

Και θα είναι μάλλον το τελευταίο της θητείας του από τον ιταλό κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος σε τρεις μήνες αποχωρεί από το τιμόνι της ΕΚΤ.

Ωστόσο, βλέποντας την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία, την συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και το διαφαινόμενο Brexit, ο «σούπερ Μάριο» είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ντράγκι εξετάζει τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους αναμένεται να μειωθεί το Σεπτέμβριο κατά 10 μονάδες βάσης, στο μείον 0,5%.

Επίσης, στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνονται και οι αγορές κρατικών ομολόγων.

Ο Όλι Ρεν, εκ των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ, δήλωσε με την σειρά του πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σειρά μέτρων στήριξης που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών. Μιλώντας από το γραφείο του στη Φινλανδία, ο κ. Ρεν είπε ότι λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομία της ΕΕ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις στα επιτόκια.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής έχει οριστεί στις 12 Σεπτεμβρίου και μετά στις 24 Οκτωβρίου.

Η θητεία του Ντράγκι λήγει επισήμως στις 31 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...