310
Ερντογάν και Μπάιντεν στη συνάντησή τους την Κυριακή στη Ρώμη | REUTERS/Kevin Lamarque

Γιατί ο Ερντογάν δεν πήγε στη σύνοδο Cop26 στη Γλασκώβη

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/11/2021, 13:40
Ερντογάν και Μπάιντεν στη συνάντησή τους την Κυριακή στη Ρώμη
|REUTERS/Kevin Lamarque

Γιατί ο Ερντογάν δεν πήγε στη σύνοδο Cop26 στη Γλασκώβη

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/11/2021, 13:40

Αντί για τη Γλασκώβη, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο Cop26 για την κλιματική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Αγκυρα.

Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμα του τούρκου προέδρου, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ήταν στη Ρώμη για τη σύνοδο G20, όπου μεταξύ άλλων είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε κάποια επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του Ερντογάν στην Τουρκία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο στη Γλασκώβη. Δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρξε διαφωνία με τους διοργανωτές της συνόδου ως προς το μέγεθος της αποστολής του Ερντογάν –κυρίως δε για το πλήθος της συνοδείας του.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό NTV, ο Ερντογάν φέρεται να είπε πως, «η Βρετανία απέτυχε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια κι έτσι λάβαμε την απόφαση να μην συμμετάσχουμε».

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αγκυρα ζήτησε προβλέψεις ασφαλείας ίσες με εκείνες για τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Αρχικά η Βρετανία αρνήθηκε. Προ του κινδύνου να μην προσέλθει ο Ερντογάν, οι διοργανωτές προσωρινά έδειξαν σημάδια υποχώρησης, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα τελικά την απόσυρση της συμμετοχής του τούρκου προέδρου.

Η Αγκυρα θα εκπροσωπηθεί στην Cop26 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και άλλους αξιωματούχους, με τη γραμμή της όπως εκφράστηκε στο Reuters, να είναι ότι «μας ενδιαφέρει η άποψή μας είναι πολύ σημαντικό να παρευρεθούμε σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής. Ωστόσο (η ακύρωση) έπρεπε να γίνει», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Η παρουσία του 67ετούς τούρκου πολιτικού στη Σκωτία είχε σημασία και επειδή εκεί θα γινόταν το πολυαναμενόμενο ραντεβού του με τον Μπάιντεν. Ομως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Κυριακή στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου G20.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...