291
Με κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ισως γι' αυτό να απουσίασε ο Μπάιντεν από το «χάπενινγκ» | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

G20: Πολλές ευχές αλλά λίγες δεσμεύσεις για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2021, 22:01
Με κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ισως γι' αυτό να απουσίασε ο Μπάιντεν από το «χάπενινγκ»
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

G20: Πολλές ευχές αλλά λίγες δεσμεύσεις για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2021, 22:01

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ανέλαβαν δέσμευση την Κυριακή να επιτύχουν την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα «μέχρι ή γύρω στα μέσα του αιώνα», ολοκληρώνοντας τη σύνοδο κορυφής της G20 που άνοιξε τον δρόμο για την κρίσιμη διάσκεψη COP26, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Σκωτία.

Σε ένα τελικό ανακοινωθέν, η Ομάδα των 20 συμφώνησε επίσης να τερματίσει τη δημόσια χρηματοδότηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, αλλά δεν έθεσε στόχο για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην εγχώρια αγορά – ένα σαφές νεύμα στους κορυφαίους ρυπαντές άνθρακα στην Κίνα και την Ινδία.

Οι διαπραγματευτές για την Ομάδα των 20 εργάστηκαν όλη τη νύχτα και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν την Κυριακή το πρωί, προσπαθώντας να επιτύχουν συναίνεση για μια τελική δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η G20 επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δεσμεύσεις των πλούσιων χωρών να επενδύσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και δεσμεύτηκαν να κλιμακώσουν για όσο χρειαστεί τη χρηματοδότηση για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Εκκρεμότητα το «έως πότε;»

Βασική εκκρεμότητα παρέμεινε η προθεσμία για τα έθνη να φτάσουν σε ουδετερότητα άνθρακα ή «μηδενικές» εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ιταλία ήλπιζε ότι θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών «μέχρι τα μέσα του αιώνα», αντί για ένα συγκεκριμένο έτος. Το τελικό ανακοινωθέν εμφανίστηκε ακόμη πιο αδύναμο, «αναγνωρίζοντας τη βασική σημασία της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή ουδετερότητας άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα ή περίπου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήθελε κάθε μέλος της G20 να δεσμευτεί για το μηδέν μέχρι το 2050, δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι οι δεσμεύσεις δεν ήταν αρκετές, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες «δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο των δράσεων που τους αναλογεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...