852
O Μπάιντεν μοιάζει να αστειεύεται με τον Ερντογάν υπό το βλέμμα του προέδρου του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Τι έκανε τελικά ο Ερντογάν στη σύνοδο G20;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2021, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2021, 21:20
O Μπάιντεν μοιάζει να αστειεύεται με τον Ερντογάν υπό το βλέμμα του προέδρου του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
| Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Τι έκανε τελικά ο Ερντογάν στη σύνοδο G20;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2021, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2021, 21:20

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, η παρουσία του στη σύνοδο G20, της ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, στη Ρώμη, ήταν μια ευκαιρία και μια άσκηση δημοσίων σχέσεων. Λίγες ημέρες αφότου απείλησε να διώξει από την Αγκυρα δέκα πρεσβευτές δυτικών κρατών επειδή του έθεσαν το θέμα του αντικαθεστωτικού Οσμάν Καβαλά, και ενώ συνεχίζει το φλερτ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας παράλληλα τον Τζο Μπάιντεν και βεβαίως τον «ελληνόφιλο» Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας αντάλλαξε κάποιες πρώτες διά ζώσης επαφές με ηγέτες με τους οποίους δεν έχει τις καλύτερες των σχέσεων.

Ακόμα και σε ήσσονος σημασίας επαφές, όπως για παράδειγμα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ερντογάν είχε να ξεπεράσει κάποια εμπόδια ή έστω την αμηχανία που κουβαλά το πρόσφατο παρελθόν. Όπως έγραψε η ιταλική La Repubblica, με τη Φον ντερ Λάιεν ο Ερντογάν είχε το απόγευμα του Σαββάτου στη Ρώμη την πρώτη του διμερή συνάντηση μετά το περιβόητο sofagate, το διπλωματικό επεισόδιο που είχε σημειωθεί στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο τούρκος πρόεδρος υποδεχόμενος στο παλάτι του τους επικεφαλής της ΕΕ είχε παραχωρήσει καρέκλα μόνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και όχι στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας. Αυτή τη φορά υπήρχαν καρέκλες και για τους δύο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, έκανε λόγο για μια καλή ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από θέματα όπως η πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη και το Αφγανιστάν.

Λίγο αργότερα, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την εποχή του sofagate είχε αποκαλέσει τον τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα», προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο Ρώμης – Αγκυρας.

Ως οικοδεσπότης της συνόδου του G20 ο Ντράγκι όφειλε να καλωσορίσει τον Ερντογάν στη Ρώμη.

Ο Μάριο Ντράγκι υποδέχεται τον Ερντογάν στο G20 (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, το Αφγανιστάν και η σταθερότητα στην Μεσόγειο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η σειρά χειραψιών που κατάφερε να έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ως γνωστόν ο τούρκος πρόεδρος επεδίωκε να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε προγραμματιστεί πριν την άφιξή τους στη Ρώμη —από τον Λευκό Οίκο είχαν παραπέμψει στην κοινή παρουσία των δύο ηγετών στην άλλη σημαντική σύνοδο, αυτή του Cop26 που θα γίνει στη Γλασκώβη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο μη προγραμματισμός ενός τετ α τετ τους στη Ρώμη είχε ερμηνευετί ως ακόμα μία ένδειξη δυσαρέσκειας της Ουάσινγκτον για τη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε δικαιολογήθηκε προς τα τουρκικά ΜΜΕ λέγοντας ότι «προφανώς άλλαξε το πρόγραμμα στη Ρώμη και στη Γλασκώβη». Ωστόσο αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι υπάρχουν ελπίδες για ραντεβού με τον Μπάιντεν στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συνάντηση μπορεί να γίνει την Κυριακή.

Οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Μπάιντεν είναι προβληματικές κυρίως λόγω της επιμονής της Αγκυρας να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα και να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Κρεμλίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν ακόμα δεν έχει προσκληθεί να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν απέφυγε να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στις εργασίες, ο Ερντογάν βρέθηκε στο στρογγυλό τραπέζι ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με τον φωτογραφικό φακό να δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να προσπερνά.

Ο Τζο Μπάιντεν με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν – σε δεύτερο πλάνο το τραπέζι του  Τζόνσον και του Ερντογάν (REUTERS/Kevin Lamarque/Pool)

Ωστόσο, η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία των μελών της ομάδας G20 —και καθώς ο Ερντογάν βρέθηκε βάση πρωτοκόλλου, ως πρόεδρος χώρας, στην πρώτη σειρά— έδωσε την ευκαιρία για κάποιες χειραψίες υπό το φλας των φωτορεπόρτερ.

Χειραψία Μπάιντεν – Ερντογάν υπό το βλέμμα του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι (REUTERS/Yara Nardi)
Ο Εμανουέλ Μακρόν, κρατώντας το χέρι της διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, καλωσορίζει τον Ερντογάν (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)
Ακολούθησαν οι γροθιές -η (μη) χειραψία της Covid-19 (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Όσο για την Εμινέ Ερντογάν, αυτή αρκέστηκε σε μια επίσκεψη στο επιβλητικό Κολοσσαίο της Ρώμης, μαζί με τις άλλες συζύγους και τους συζύγους των αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών που βρίσκονταν ήδη σε διαπραγματεύσεις στο La Nuvola.

Αργότερα οι σύζυγοι γευμάτισαν στη Βίλα Ντόρια Παμφίλι και έβγαλαν την παρακάτω οικογενειακή φωτογραφία – η Εμινέ έβδομη από αριστερά, δίπλα στην Μπριζίτ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...