385
Ο Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει με υψωμένη τη γροθιά του, φορώντας μάσκα λόγω κορονοϊού | REUTERS

Επανεκλογή Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία – προς σχηματισμό κυβέρνησης με τους Αλβανούς (DUI – DPA)

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 08:18
Ο Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει με υψωμένη τη γροθιά του, φορώντας μάσκα λόγω κορονοϊού
|REUTERS

Επανεκλογή Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία – προς σχηματισμό κυβέρνησης με τους Αλβανούς (DUI – DPA)

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 08:18

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού VMRO-DPMNE  υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Ζάεφ συγκεντρώνει ποσοστό 36,13% έναντι 34,65% του VMRO-DPMNE.

Oπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, η νίκη Ζάεφ δείχνει ότι έχει «κλειδώσει» καθώς δεν είναι μαθηματικά πιθανή η ανατροπή του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

«Το μέλλον κερδίζει! Η δικαιοσύνη έρχεται! Η πορεία προς τα εμπρός έχει επιβεβαιωθεί» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, φωνάζοντας τρεις φορές δυνατά τις λέξεις «Οικονομία-Δικαιοσύνη», θέτοντας τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

«Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές “όχι” στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Οπως εκτιμούν αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετείχαν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

Σύμφωνα με τελευταία αποτελέσματα, το  DUI του Αλί Αχμέτι συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%, ενώ ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%. Στη νέα Βουλή φαίνεται ότι εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.

Σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, η κατανομή των 120 εδρών της στο κοινοβούλιο θα γίνει γνωστή αργότερα εντός της ημέρας. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες. Το «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) εκτιμάται ότι θα καταλάβουν από μία έδρα έκαστο.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με τη συμμετοχή στο 51%.

Προβλήματα υπήρξαν κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων καθώς περίπου δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, η Εκλογική Επιτροπή αδυνατούσε να δώσει επίσημα τελικά στοιχεία,  λόγω δυσλειτουργίας στο λογισμικό.

Αλλές πληροφορίες ωστόσο, μιλούν για κυβερνοεπίθεση χάκερ στα συστήματα της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...