818
Φωτογραφία Αρχείου | Shutterstock

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες περί κακοποιήσεων σε αθλητές της ενόργανης

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 13:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/04/2021, 16/15
Φωτογραφία Αρχείου
|Shutterstock

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες περί κακοποιήσεων σε αθλητές της ενόργανης

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 13:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/04/2021, 16/15

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προκάλεσε η επιστολή αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής με την οποία καταγγέλλουν πρωτοφανή φαινόμενα σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Η εισαγγελική έρευνα θα επιχειρήσει να φωτίσει το ταχύτερο  δυνατόν τι πραγματικά συμβαίνει στους συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους και ποιοί ευθύνονται για τα βασανιστήρια των αθλητών.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Την επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν 22 αθλήτριες και αθλητές από το χώρο της ενόργανης ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να προχωρήσουν σε κάθαρση στο άθλημά τους.

Η Εφημερίδα των Συντακτών και η Ντίνα Δασκαλοπούλου δημοσιοποίησε τις καταγγελίες, που προκαλούν σοκ. Οι συγκεκριμένοι αθλητές ξεκινούν την καταγραφή των περιστατικών από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν τα όρια του βασανισμού. Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις περιλαμβάνονται σε ένα αποκρουστικό «παζλ», που σύμφωνα με τους ίδιους βρισκόταν στο σκοτάδι για πολλά χρόνια.

Τα θύματα φαίνεται πως ήταν κυρίως μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι ανέφεραν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών.

Χαρακτηριστικά, τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Εψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε!

Στην επιστολή αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Μάλιστα, λέγεται ότι κάποιοι απ’ αυτούς έψαχναν στα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

«Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο!»

Βέβαια οι καταγγελίες δεν μένουν εκεί και υπάρχουν αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όπως αναφέρεται: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Τους άφηναν για «τιμωρία» μόνο με τα εσώρουχα!

Επιπρόσθετα, σημειώνονται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες ελπίζουν να υπάρξει τέλος σε όλα όσα έχουν συμβεί τόσα χρόνια και πως θα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Πρόεδρος ΕΓΟ: Συμπαράσταση στους καταγγέλλοντες, να μας δώσουν ονόματα

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάση Σταθόπουλου ο οποίος σε δήλωσή του είπε πως θα καλέσει σε συνάντηση του καταγγέλλοντες και θα τους ζητήσει να αποκαλύψουν ονόματα και περιστατικά έτσι ώστε να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΓΟ δήλωσε:

«Έλαβα γνώση της επιστολής των πρώην αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων,  συγκαλώ σήμερα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας  στις 18.00 το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το νεοεκλεγέν ΔΣ, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται.

Στα πλαίσια αυτά, θα ζητήσω από τους καταγγέλλοντες συνάντηση ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν  οι καταγγελίες, τόσο χρονικά, όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, καθώς οι αναγραφόμενες  καταγγελίες είναι αόριστες και δεν συγκεκριμενοποιούνται.

Θέλω να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων,  αλλά δεν θα αφήσω να στιγματιστεί το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και οι Έλληνες προπονητές που έχουν χαρίσει στη χώρα μας τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με τον Ιωάννη Μελισανίδη, τον Δημοσθένη Ταμπάκο και τον Λευτέρη Πετρούνια. Σε κάθε περίπτωση, τόσο εγώ, όσο και τα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου είμαστε δίπλα και υποστηρίζουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες που καταγγέλλουν τα γεγονότα αυτά».

Να σημειωθεί πως το 1985 η Γυμναστική ανήκε διοικητικά στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...