375
H αυτοπροσωπογραφία του Αντι Γουόρχολ πωλήθηκε έναντι 18,7 εκατ. δολαρίων | REUTERS/Shannon Stapleton

Ενα διαζύγιο έβγαλε στο σφυρί την ακριβότερη συλλογή έργων τέχνης

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 12:01
H αυτοπροσωπογραφία του Αντι Γουόρχολ πωλήθηκε έναντι 18,7 εκατ. δολαρίων
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ενα διαζύγιο έβγαλε στο σφυρί την ακριβότερη συλλογή έργων τέχνης

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 12:01

Εναντι του ποσού-ρεκόρ, για δημοπρασία ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης, των 922 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκαν οι «θησαυροί» που άφησε πίσω του ένα από τα πλέον πολύκροτα διαζύγια δισεκατομμυριούχων του Μανχάταν, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Ο λόγος για τη συλλογή μοντέρνων και σύγχρονων έργων τέχνης που ανήκαν στον μεγιστάνα του real estate Χάρι ΜακΚλόου και την πρώην σύζυγό του Λίντα ΜακΚλόου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, η δεύτερη «φουρνιά» των οποίων πωλήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου έναντι 246,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά το πρώτο μέρος της δημοπρασίας, τον Νοέμβριο, τα κέρδη του Sotheby’s έφτασαν τα 676,1 εκατομμύρια δολάρια – σε πολύ υψηλές τιμές είχαν πωληθεί τότε έργα των Mark Rothko (82,5 εκατομμύρια δολάρια) και Alberto Giacometti (78,4 εκατομμύρια δολάρια) από τη συλλογή ΜακΚλόου.

Τα νούμερα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των έργων της δεύρτερης δημοπρασίας ήταν λιγότερο εντυπωσιακά, επομένως, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή δεν αποτελούνταν επίσης από ακριβά έργα μεγάλων δημιουργών, μεταξύ των οποίων πίνακες των Rothko (πωλήθηκε έναντι 48 εκατ. δολαρίων), Gerhard Richter (30,2 εκατ. δολάρια) και Andy Warhol (18,7 εκατ. δολάρια).

Το σύνολο των κερδών από τη δημοπρασία της συλλογής ΜακΚλόου ξεπέρασε, μάλιστα, την πώληση της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018, έναντι 835,1 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον οίκο Christie’s, επεσήμανε ο Sotheby’s.

Υπενθυμίζεται πως η πώληση των πολύτιμων έργων τέχνης των ΜακΚλόου ήρθε ως αποτέλεσμα μίας δικαστικής απόφασης του 2018, όπως έγραψαν οι New York Times. Εξοργισμένη από την αδυναμία του ζεύγους να συμφωνήσει στο πώς θα μοιράσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, στο πλαίσιο του διαζυγίου, η δικαστής Λόρα Ντράγκερ του Ανώτατου Πολιτειακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης απεφάνθη ότι η συλλογή θα έπρεπε να πουληθεί σε δημόσια δημοπρασία. Την ίδια περίοδο, η αξίας της συλλογής αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα μια πώληση της συλλογής ΜακΚλόου», ανέφερε ο Χάρι ΜακΚλόου σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοπρασία της Δευτέρας, αναλογιζόμενος τις δημοπρασίες στις οποίες είχε παρευρεθεί ο ίδιος ως συλλέκτης. Ωστόσο, δήλωσε «ενθουσιασμένος» με το πώς αυτή εξελίχθηκε. «Οχι λόγω των οικονομικών μεγεθών, αλλά από το γεγονός του ότι η ποιότητα της συλλογής αναγνωρίζεται από τους συλλέκτες. Ολοι επιδοκίμασαν τις επιλογές που κάναμε τα τελευταία 65 χρόνια και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...