240
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Η αλληλογραφία Κοραή-Τζέφερσον και ο αμερικανικός φιλελληνισμός», από τις εκδόσεις Athens Review of Books |

Ολη η αλληλογραφία του Κοραή με τον Τζέφερσον σε ένα βιβλίο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 19:56
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Η αλληλογραφία Κοραή-Τζέφερσον και ο αμερικανικός φιλελληνισμός», από τις εκδόσεις Athens Review of Books
|

Ολη η αλληλογραφία του Κοραή με τον Τζέφερσον σε ένα βιβλίο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 19:56

Το βιβλίο με τίτλο «η αλληλογραφία Κοραή-Τζέφερσον και ο αμερικανικός φιλελληνισμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Review of Books και αφορά σε μία συλλογή που περιέχει την πλήρη αλληλογραφία ανάμεσα στον Αδαμάντιο Κοραή και τον Τόμας Τζέφερσον, κορυφαίο εκπρόσωπο του Διαφωτισμού και τρίτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα κείμενα έχει μεταφράσει ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Περικλής Σ. Βαλλιάνος, ο οποίος τα συνοδεύει με μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή και σχόλια.

Η αλληλογραφία, που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά, συνοδεύεται από το περίφημο άρθρο του Εντουαρντ Εβερετ (Edward Everett) τον Οκτώβριο του 1823, καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προέδρου του πανεπιστημίου αυτού, μέλους της Βουλής και της Γερουσίας και υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το άρθρο αυτό ήταν μια κριτική παρουσίαση των «Ηθικών Νικομαχείων» που είχε εκδώσει στο Παρίσι ο Κοραής. Υπογραμμίζοντας μάλιστα την πολιτιστική πρόοδο του Ελληνικού λαού, ο Εβερετ έδωσε το σύνθημα το 1823 για την έκρηξη και ευρύτατη διάδοση του φιλελληνικού κινήματος στην Αμερική.

Η συλλογή ολοκληρώνεται με την αγόρευση το 1824 του Ντάνιελ Γουέμπστερ (Daniel Webster) ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος ζητούσε την έμμεση διπλωματική αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ο Γουέμπστερ, φίλος του Εβερετ, υπήρξε ο κορυφαίος Αμερικανός κοινοβουλευτικός ρήτορας, Γερουσιαστής, και υπουργός των Εξωτερικών επίσης και αυτός. Ο λόγος του μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες, προκάλεσε συγκίνηση στην αγωνιζόμενη Ελλάδα και συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ των Ελλήνων, που ήταν καίρια προϋπόθεση για την Ελληνική ανεξαρτησία.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News