612
Η Ρένα Δούρου σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή της. Τώρα μετρά 12 ημέρες «εξαφάνισης» | SOOC

Δούρου: «Ετυχε η “στραβή” στη βάρδιά μου»

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2018, 09:41
Η Ρένα Δούρου σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή της. Τώρα μετρά 12 ημέρες «εξαφάνισης»
|SOOC

Δούρου: «Ετυχε η “στραβή” στη βάρδιά μου»

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2018, 09:41

Δώδεκα ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά και την καταστροφή στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εμφανίστηκε. Οχι στον τόπο της τραγωδίας, αλλά με συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε αυτήν η κυρία Δούρου παραδέχεται: «Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά, όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία στον τόπο μας. Ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλοι όλα τέλεια. Όμως ο αριθμός των νεκρών λέει άλλα».

Η ίδια επιχειρεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών καθώς διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες διοικητικών, επιχειρησιακών αλλά και πολιτικών παραγόντων για την πυρκαγιά στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 88 άνθρωποι.

«Η περιφέρεια Αττικής που ο ρόλος της στις πυρκαγιές είναι να συνδράμει την πυροσβεστική, είχε εγκαίρως προτάσεις», ισχυρίζεται η κυρία Δούρου στη συνέντευξή της, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Μελετώντας εκ των υστέρων με ηρεμία τα στοιχεία την πορεία και την ταχύτητα της φωτιάς, νομίζω ότι όντως ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από τους επιχειρησιακά αρμόδιους τα στοιχεία της».

«Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε σε μια συγγνώμη ή στην έκφραση συλλυπητηρίων για τα θύματα, γατί αυτά δεν αρκούν», τονίζει ακόμη η Περιφερειάρχης. Και έπειτα λέει το αμίμητο, ότι της έκατσε η… «στραβή».

«Εκατσε η στραβή στη βάρδιά μου»

«Οσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη μου έτυχε η “στραβή στη βάρδιά μου”, οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Και αυτό σημαίνει, πέρα από την ανάληψη της ευθύνης και -ενδεχομένως- την τιμωρία, σκληρή δουλειά. Δουλειά με έμπρακτα αποτελέσματα».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάτι που η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποτρέψει την τραγωδία και δεν το έχει κάνει, η κυρία Δούρου τονίζει ότι η Περιφέρεια ενήργησε όπως ενεργεί πάντα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι αρμοδιότητες της.

«Βοηθήσαμε την Πυροσβεστική σε ό,τι μας ζήτησε, καθώς οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκητη γενικότερα δεν έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες στην κατάσβεση της φωτιάς. Δώσαμε υδροφόρες, μηχανήματα έργου και λεωφορεία. Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ανατολική και Δυτική Αττική» αναφέρει, αποποιούμενη κάθε ευθύνη της Περιφέρειας για την τραγωδία.

Προσθέτει παράλληλα ότι με εντολή της συγκλήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής για την αξιολόγηση της κατάστασης και περαιτέρω συντονισμό. Επίσης όπως αναφέρει ζητήθηκε η σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολίτικης Προστασίας Γιάννη Καπακη.

Η κυρία Δούρου επισημαίνει ότι κατά την άποψη της ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από τους επιχειρησιακά αρμοδίως όργανα τα στοιχεία της φωτιάς, η πορεία και η ταχύτητά της.

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε, δεν κρυβόμαστε και δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε», είπε, προφανώς σχολιάζοντας τα περί εξαφάνισής της από τη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες ημέρες. «Εθεσα ήδη με ενημερωτικό σημείωμά μου όλα τα στοιχεία στην διάθεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκκένωσης η κυρία Δούρου αναφέρει ότι «είναι άλλο οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει να καίγεται η περιοχή και άλλο η διαφυγή, διάσωση, όταν έχει αρχίσει ήδη να καίγεται η περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος. Οπως φαίνεται στις 18.10 ήταν ήδη πολύ αργά και πρακτικά αδύνατο για την λήψη προληπτικών μέτρων»…

Στην δεύτερη περίπτωση, δηλώνει η κ. Δούρου, «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική γενικός συντονιστής είναι ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού Σώματος»…

Τέλος, αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει: «Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και θα πράξει αναλόγως όταν έλθει η ώρα, Αν κάποιοι προσπάθησαν αν τον παραπλανήσουν ή να εξωραΐσουν καταστάσεις, είμαι σίγουρη ότι την ώρα που πρέπει θα πάρουν την απάντησή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...