323
Η διάσκεψη θα γίνει στο θέρετρο Μπίρκενστοκ, πάνω από τη Λίμνη της Λουκέρνης | Twitter

Ελβετία: Χωρίς τη Ρωσία η διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 16:50
Η διάσκεψη θα γίνει στο θέρετρο Μπίρκενστοκ, πάνω από τη Λίμνη της Λουκέρνης
|Twitter

Ελβετία: Χωρίς τη Ρωσία η διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 16:50

Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει τη διήμερη Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, μολονότι η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Ελβετία ανέφερε τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο, κατόπιν αιτήματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τον Ιανουάριο, ο ουκρανός πρόεδρος είχε αναφερθεί σε «σύνοδο κορυφής» και είχε αμέσως αποκλείσει την πιθανότητα να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτήν η Ρωσία. Ωστόσο η Ελβετία που θέλει να διατηρήσει την ουδετερότητά της προτίμησε να αναφερθεί σε «Υψηλόβαθμη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια ξεκίνησε επαφές με την ΕΕ, τα μέλη της G7, την Κίνα, την Ινδία και άλλες δυνάμεις μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών για να μετάσχουν.

«Πλέον υπάρχει επαρκής διεθνής στήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου, για να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Η Διάσκεψη θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Ιουνίου στο πολυτελές θέρετρο Μπίργκενστοκ, στο καντόνι του Νιντβάλντεν, έξω από τη Λουκέρνη.

Στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και ένας «συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγκνάσιο Κασίς προσπάθησε επίσης να προσεγγίσει τη Μόσχα, σε συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μολονότι η Μόσχα δηλώνει ότι δεν τάσσεται κατά των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες στην Ελβετία, θεωρώντας ότι η χώρα αυτή απεμπόλησε την ουδετερότητά της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υιοθετώντας τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία λέει επίσης ότι η ελβετική πρωτοβουλία δεν έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας.

Οι ελβετικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τον πλήρη κατάλογο όσων θα συμμετάσχουν.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μετάσχει στην Διάσκεψη, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προσκλήσεις δεν έχουν ακόμη σταλεί, αλλά η εφημερίδα NZZ γράφει, επικαλούμενη «πολλές αξιόπιστες πηγές», ότι ενημερώθηκε πως ο αμερικανός πρόεδρος θα μετάσχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...