1076
Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γουάνγκ Γι δίνουν τα χέρια στο Πεκίνο | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Κίνα και Ρωσία ενισχύουν το κοινό τους μέτωπο κατά της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:13
Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γουάνγκ Γι δίνουν τα χέρια στο Πεκίνο
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Κίνα και Ρωσία ενισχύουν το κοινό τους μέτωπο κατά της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:13

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να συζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ώστε να αντικρούσουν «απόπειρες των ΗΠΑ να επιβάλουν τη βούλησή τους στην περιοχή», δήλωσε την Τρίτη ο Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με την κινεζική ηγεσία.

Η Κίνα και η Ρωσία διακήρυξαν μια σύμπραξη «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφθεί το Πεκίνο λίγες μόλις ημέρες πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε την ενίσχυση της ευρασιατικής ασφάλειας και ότι η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν «να αρχίσουν διάλογο με τη συμμετοχή και άλλων που σκέπτονται το ίδιο για το θέμα.

»Για πολύ καιρό, υπήρχε μια ευρωατλαντική δομή ασφαλείας με τη μορφή του ΝΑΤΟ, φυσικά, καθώς και του ΟΑΣΕ, όμως έχει αυτοαποκλεισθεί από τον κατάλογο των δομών με τις οποίες είναι δυνατό να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με νόημα και να υπάρξει συμφωνία σε κάτι με βάση μια ισορροπία συμφερόντων», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει ούτε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ούτε να προωθεί την αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κινέζος ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι η Κίνα θέλει η Ρωσία και η Ουκρανία να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνάντηση της ρωσικής και της κινεζικής αντιπροσωπείας, με τον Σι Τζινπίνγκ στην κεφαλή – Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θέλει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει μια εκτίμηση για τις επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Η Ουκρανία έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές.

Ο ίδιος είπε πως η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της ενισχυόμενης σχέσης τους.

«Η συνεργασία μας στην αντιτρομοκρατία θα συνεχισθεί και μέσα στο πλαίσιο πολυμερών θεσμών», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Γουάνγκ Γι: Υποστηρίζουμε τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο επιθυμεί «να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία» με τη Μόσχα.

«Η Κίνα θα υποστηρίξει τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας υπό την ηγεσία του Πούτιν», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Το Πεκίνο και η Μόσχα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή και να αλληλοϋποστηρίζονται», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η λαϊκή υποστήριξη είναι πηγή προόδου στη Ρωσία. Πιστεύω ότι, υπό την αποφασιστική ηγεσία του προέδρου Πούτιν, ο ρωσικός λαός θα έχει ένα ακτινοβόλο μέλλον», συνέχισε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Ιζβέστια.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κινέζος υπουργός ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και εγώ είχαμε μια ανταλλαγή σε βάθος πάνω σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, κυρίως για την Ουκρανία και την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση», δήλωσε ο Γουάνγκ στη συνέντευξη.

«Ως υπεύθυνη χώρα, η Κίνα αποφασίζει πάντα για τη θέση της με τρόπο ανεξάρτητο και αυτόνομο», δήλωσε.

«Ταυτόχρονα, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, η Κίνα θα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και στις πολυμερείς υποθέσεις, χωρίς ποτέ να ρίχνει λάδι στη φωτιά και ακόμη λιγότερο να επωφελείται», πρόσθεσε.

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν ξεκάθαρα να ταχθούν στην πλευρά της ιστορικής προόδου, της ευθυδικίας και της δικαιοσύνης», τόνισε ακόμη ο Γουάνγκ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν να έχουν στενές ανταλλαγές με διάφορες μορφές».

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Πεκίνο για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τρίτη πως θα θεωρήσει υπεύθυνη την Κίνα αν η Ρωσία σημειώσει περαιτέρω εδαφικά κέρδη στην πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δήλωση των Αμερικανών έγινε αφού το Πεκίνο ανανέωσε την υπόσχεσή του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα.

Ο Κερτ Κάμπελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη υπήρξε «η σημαντικότερη αποστολή από ιστορική σκοπιά» για την Ουάσιγκτον.

Είπε επίσης πως τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας μπορεί να «αλλοιώσουν την ισορροπία δύναμης στην Ευρώπη κατά τρόπο, ειλικρινά, απαράδεκτο», έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου στην Ουκρανία και καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να βλέπει το πακέτο βοήθειας που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο να εμποδίζεται στο Κογκρέσο από πέρυσι.

«Εχουμε πει απευθείας στην Κίνα πως αν συνεχίσει, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (λέγοντας) “όλα θα πάνε καλά”», διεμήνυσε ο Κάμπελ.

«Αυτό εναντιώνεται σε συμφέροντά μας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εθνικής επιτροπής για της σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Κάμπελ είπε επίσης πως η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο προτού ο Πούτιν διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Δεν είμαι σίγουρος αν μας πίστεψαν απόλυτα, ή αν νόμιζαν πως πιθανόν θα επρόκειτο για κάτι μικρότερης κλίμακας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο θορυβήθηκε από τις πρώτες ρωσικές ήττες στο πεδίο και προσπάθησε να συνεισφέρει στην ανάκτηση των «στρατιωτικών δυνατοτήτων» της Μόσχας.

Ωστόσο, δυο χρόνια και πλέον αργότερα, «η Ρωσία έχει αναδιοργανωθεί (σ.σ. στρατιωτικά) σχεδόν εντελώς και αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ουκρανία και την περιφέρεια» της Ευρώπης, σημείωσε.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει επανειλημμένα να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στην Κίνα αν θεωρήσουν πως βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά πως η Ρωσία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν —χώρες που υφίστανται αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα απάντησε στον Κάμπελ απορρίπτοντας οποιαδήποτε «κριτική ή πίεση» αναφορικά με τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν το δικαίωμα να διατηρούν μια κανονική συνεργασία στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις ούτε όρια σε αυτού του είδους τη συνεργασία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η Κίνα δεν δέχεται ούτε κριτική ούτε πιέσεις» για το θέμα.

Η Μάο διαβεβαίωσε ότι η Κίνα «πάντα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν μια χώρα ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη στην Ουκρανία και ελπίζει στον άμεσο τερματισμό της κρίσης, τότε θα πρέπει πρώτα να σκεφθεί τις βαθύτερες αιτίες της», είπε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...