339
Κεντρικός δρόμος στην Αθήνα τις ημέρες του σκληρού lockdown | George Vitsaras / SOOC

Αξιζε το βάσανο η καραντίνα; Ναι, λένε οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 11:31
Κεντρικός δρόμος στην Αθήνα τις ημέρες του σκληρού lockdown
|George Vitsaras / SOOC

Αξιζε το βάσανο η καραντίνα; Ναι, λένε οι ειδικοί

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 11:31

Ελληνική επιδημιολογική μελέτη αποτυπώνει για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα μας. Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους.

Στη μελέτη διερευνήθηκε η επίπτωση που είχαν τα αυστηρά μέτρα στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, το γνωστό πλέον R0 (ρο μηδέν).

Συντάκτες της μελέτης «Μοντελοποίηση του πρώτου επιδημικού κύματος SARS-CoV-2 στην Ελλάδα: πρότυπα κοινωνικών επαφών για εκτίμηση επιπτώσεων και στρατηγική εξόδου από μέτρα κοινωνικής απόστασης» είναι οι επιστήμονες Βάνα Σύψα, Σωτήριος Ρούσσος, Δημήτριος Παρασκευής, Θεόδωρος Λύτρας, Σωτήριος Τσιόδρας και Αγγελος Χατζάκης.

Εφαρμόζοντας οι επιστήμονες ένα μαθηματικό μοντέλο (Susceptible-Exposed-Infectious-Recovered model) για να εκτιμήσουν το ποσοστό μόλυνσης από τη λοίμωξης του κορονοϊού, κατάφεραν να καταδείξουν πώς επέδρασε το κάθε μέτρο ξεχωριστά στη μείωση του RO, αλλά και τη συνολική επίδραση και συμβολή του συνόλου των μέτρων στον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ο δείκτης R0 μειώθηκε κατά 81% με το lockdown, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα.

Πώς απέδωσε το κάθε μέτρο

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «κατά τη διάρκεια του lockdown, οι καθημερινές επαφές μειώθηκαν κατά 86,9% και ο πραγματικός αριθμός μεταδοτικότητας έφτασε στο 0,46. Η μείωση του R0 που αποδόθηκε στο lockdown ήταν 81%, ενώ η μείωση που αποδόθηκε σε κάθε μέτρο χωριστά, κυμαινόταν μεταξύ 10% -24%».

Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο μέσος αριθμός κοινωνικών επαφών μειώθηκε από 20,7 άτομα, πριν το lockdown, σε 2,9 μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων.

«Η μελέτη προτείνει ότι μόνο όταν εφαρμόζονται πολλαπλά μέτρα ταυτόχρονα μπορεί να μειωθεί το R0 κάτω από 1», που είναι και ο στόχος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές γράφουν ότι στη μείωση της μεταδοτικότητας συνέβαλαν επιμέρους:

  • 18,5%, το κλείσιμο των σχολείων
  • 10,3%,η μείωση των επαφών στον εργασιακό χώρο
  • 24,1%, η μείωση των δραστηριοτήτων αναψυχής

Οσον αφορά τα μέτρα χαλάρωσης, υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής κάτω από το 1, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα (0,3).

Κάτω, η ανάρτηση της μελέτης από τη βασική συγγραφέα του άρθρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνας Σύψα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...