286
Τεράστιο το ρήγμα το οποίο δημιουργήθηκε στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Σώστη | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Ζάκυνθος: Αναμένεται μετασεισμός έως 6 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 20:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2018, 21:05
Τεράστιο το ρήγμα το οποίο δημιουργήθηκε στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Σώστη
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Ζάκυνθος: Αναμένεται μετασεισμός έως 6 Ρίχτερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 20:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2018, 21:05

Εναν αέναο χορό από Ρίχτερ θύμισε η σεισμική ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 01:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδιναν οι πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχαν σημειωθεί περί τους ενενήντα μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο νωρίτερα, στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι σεισμολόγοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στο νησί. Προέβλεπαν μάλιστα ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Πάντως, από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...