347
|

Χρώμα στα Κάτω Πατήσια

Χρώμα στα Κάτω Πατήσια

Δείτε εδώ το slide show του Βασίλη Μακρή.

Παρότι πιο αθόρυβα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι atenistas συνεχίζουν το έργο τους. Περιδιαβαίνουν στις γειτονιές της Αθήνας και προσπαθούν να βρουν τρόπους να επέμβουν. Μία από αυτές τις γειτονιές, που φημίζεται για την έλλειψη πρασίνου και χρωμάτων, είναι τα Κάτω Πατήσια. Έτσι, λοιπόν ,τη Κυριακή οι atenistas σε συνεργασία με το Mega και, φυσικά, τους κατοίκους της γειτονιάς αποφάσισαν να μεταμορφώσουν μία εγκαταλελειμμένη πλατεία της περιοχής, εκείνη της Αγίας Παρασκευής.

«Σχεδιάζουμε την ανάπλαση εδώ και τρεις εβδομάδες.» μας λέει ο Στέλιος από τους atenistas «είμαστε τυχεροί γιατί στο συγκεκριμένο έργο βρήκαμε πολλούς υποστηρικτές ακόμα και από πλευράς Δήμου, που παραδέχτηκε ότι η πλατεία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση». Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της πλατείας πριν τη παρέμβαση ήταν απογοητευτική: ένα πάλιο γήπεδο μπάσκετ, σκουριαρισμένες κούνιες και βρώμικα, ξεβαμμένα παγκάκια. Ωστόσο, υπήρχε σχέδιο και αυτό σύμφωνα με τον Στέλιο υπαγόρευε να αλλάξουν τα πάντα: «να βάψουμε τους τοίχους, τα παγκάκια, τις κούνιες και να φυτέψουμε γρασίδια, δέντρα και λουλούδια και ώστε να δώσουμε ένα νέο χρώμα στη περιοχή».

Στη προσπάθεια αυτή βοήθησαν και οι «Κηπουροί» από το Mega. «Αφού μας εξήγησαν τι επιθυμούν να κάνουν, ζήτησαν τη βοήθεια μας και εμείς τους είπαμε τί θα χρειαστεί», αναφέρει ο Μάκης Τσόκας από τους «Κηπουρούς» και συνεχίζει λγέγοντας πως θα «τοποθετηθεί γρασιδι σε όλη τη πλατεία, το οποίο και πιθανόν να μη φτάσει, γι’ αυτό σ’ ένα μικρό μέρος της πλατείας θα φυτευθεί γκαζόν».

Καθώς η μέρα προχωρούσε, η πλατεία σιγά σιγά άλλαζε πρόσωπο. Λίγο οι atenistas, λίγο το πράσινο από τις φυτεύσεις, λίγο ο κόσμος από τη γειτονιά και τα παιδιά που βοηθούσαν με τις δικές τους δυνάμεις και η ατμόσφαιρα είχε ζωντανέψει για τα καλά. Το τέλος της δράσης σήμανε και μία νέα μέρα για τη πλατεία Αγία Παρασκευής και για τη γύρω γειτονιά, η οποία συμμετείχε συνεχώς δραστήρια. Άλλωστε, «το ζητούμενο αυτό είναι», όπως επισημαίνεικαι  ο Στέλιος, «να ενεργοποιηθεί η γειτονιά, γιατί η αλήθεια είναι πως μόνο οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να διατηρήσουν αυτή τη πολύχρωμη νέα πλατεία".

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News