344
|

“Sleep Out” με τους άστεγους

Avatar Μόδεστος Σιώτος 22 Μαρτίου 2011, 06:39

“Sleep Out” με τους άστεγους

Avatar Μόδεστος Σιώτος 22 Μαρτίου 2011, 06:39

Τις περισσότερες φορές όταν ο κόσμος στηρίζει κάτι συνήθως μένει στα λόγια. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για τη ΚΛΙΜΑΚΑ. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων της οργάνωσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά τη δράση «Sleep Out» στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Η βασική ιδέα της διοργάνωσης  ήταν να γίνει το βράδυ, μία νύχτα ύπνου στο δρόμο μαζί με τους άστεγους.

Ήδη από τις οκτώ το βράδυ, η πλατεία είχε γεμίσει με κόσμο. Άστεγοι, μέλη της οργάνωσης, εθελοντές, μουσικοί και διάφοροι περαστικοί κατέκλυσαν τη πλατεία. Μία σκηνή είχε στηθεί από νωρίς ενώ απλός κόσμος έφερνε φαγητό το οποίο και μοίραζε στο κόσμο. Σπουδαίο ρόλο στο «Sleep Out» είχαν οι εθελοντές, όπως η κα Βασιλική Στραπατσάκη, εθελόντρια και πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, η οποία ανέφερε πως  «είναι η πρώτη της δράση εθελοντισμού» καθώς «έψαχνε πολύ καιρό να συμμετάσχει κάπου που μπορεί να προσφέρει βοήθεια» και η συγκεκριμένη κίνηση την «γεμίζει από συναισθήματα». Με έκπληξη μαθαίνω ότι και οι atenistas συμμετείχαν στη προσπάθεια: «μετά από μία προηγούμενη κίνηση των atenistas όπου βοηθήσαμε διάφορους άστεγους, ήρθαμε σε επικοινωνία με τη ΚΛΙΜΑΚΑ, η οποία μας ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη δράση και μας ζήτησε να φέρουμε ροφήματα, παξιμάδια και να συνεισφέρουμε, γενικά, όπως μπορούμε», αναφέρει η Έλενα Παπαλάμπρου.

Όλο το βράδυ, ο κόσμος μιλούσε με τους άστεγους, έτρωγε μαζί τους ενώ είχαν στηθεί διάφορες σκηνές για όσους θα διανυκτέρευαν μαζί τους. Σε μία από τις σκηνές, ένα άτυπο «ιατρείο» είχε στηθεί από το Διαδημοτικό Δίκτυο, που εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, παρέχει ιατρική περίθαλψη σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη. Η Νίκη Βουδούρη, γιατρός, μας πληροφόρησε πως τη συγκεκριμένη νύχτα, ο σκοπός τους ήταν «να παρέχουν μία πρώτη εξέταση, να δώσουν συμβουλές και να ενημερώσουν τους άπορους για το πού μπορούν να απευθυνθούν για δωρεάν περίθαλψη».

Μέχρι το επόμενο πρωί ο κόσμος ήταν εκεί. «Κοιμήθηκαν περισσότερα από εξήντα άτομα μαζί με τους άστεγους συμπολίτες μας», σύμφωνα με τη κα Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΚΛΙΜΑΚΑ η οποία πιστεύει πως « η δράση ήταν απολύτως επιτυχής, ίσως περισσότερο από όσο περιμέναμε αφού ο πρωταρχικός στόχος, που ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου, επιτεύχθηκε στο έπακρο». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News