1476
Οι έλληνες στρατιωτικοί | youtube

Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 19:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2018, 23:45
Οι έλληνες στρατιωτικοί | youtube

Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 19:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2018, 23:45

Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Στη συνεδρία της Τρίτης οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Επειτα από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μιας πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη αυτό θα συμβεί ερήμην τους και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επιστρέφουν στην Ελλάδα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στην Αδριανούπολη, προκειμένου να συνοδεύσει τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής. Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη και εκεί ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, θα υποδεχθεί τους Μητρετώδη και Κούκλατζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν εκεί στις 3 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια, οι δύο θα μεταφερθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις, για προληπτικούς λόγους.

«Τα παιδιά επιστρέφουν στην Ελλάδα, δεν ξέρω πότε, αλλά επιστρέφουν, τις λεπτομέρειες τις έχει η πρόξενος στην Αδριανούπολη», ανέφερε, ανακουφισμένος, στις πρώτες του δηλώσεις ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος, προσθέτοντας: «Ανακοινώθηκε ότι δεν έχει βρεθεί κάτι στα τηλέφωνά τους και αυτή ήταν η αιτιολογία».

«Μετά από μια εφιαλτική οδύσσεια, έναν γολγοθά που περάσαμε, τα συναισθήματά μου είναι πρωτόγνωρα», σημείωσε ο κ. Μητρετώδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ευχαρίστησε ανώνυμους και επώνυμους Ελληνες, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τον δημοσιογραφικό κόσμο και την εκκλησία για τη στήριξή τους.

«Παραμονή της γιορτής της Παναγίας ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο Νίκος Κούκλατζης.

Για «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης» εκ μέρους της Τουρκίας κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου, δε, δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος συγχαίρει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Το απίστευτο tweet του Πάνου Καμμένου

Μετά την είδηση απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Αμυνας, ανήρτησε στο Twitter εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, χωρίς κάποιο σχόλιο.

Αντίστοιχα, με μια λιτή δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. «Ενα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας», σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα σημειώνει πως όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους.

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ:

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα».

Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική, θετική εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους, τονίζει η κυρία Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν.

«Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κίνηση της Τουρκίας, για την αποφυλάκιση των δύο eλλήνων στρατιωτικών, θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα, σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών χαιρετίζει η Λαϊκή Ενότητα. «Αυτήν την ώρα χαιρετίζουμε από καρδιάς την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, μετά από τόσους μήνες άδικης κράτησης και ταλαιπωρίας. Η χαρμόσυνη σημερινή είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας επισκιάζει τα πάντα και κάθε άλλη σκέψη και κάθε άλλο σχόλιο, δεν είναι γι’ αυτές τις στιγμές χαράς και χαμόγελου για όλον τον ελληνικό λαό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

«Χαιρόμαστε ασφαλώς, που οι δυο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση τους, μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δυο μουφτήδων από τη Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων. Σε ανακοίνωσή της, προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι η υπόθεση αυτή θα εξελιχθεί ως ωρολογιακή βόμβα, εις βάρος της χώρας μας στη Θράκη».

Ο διεθνής Τύπος για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Το AFP σημειώνει, επίσης, πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το Reuters σημειώνει ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το πραξικόπημα του 2016, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.

Στο θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών και του αιτήματος της Τουρκίας προς την Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που αύξησαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρεται και το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται στην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.

Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...