408
Ο Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο Δημήτρης Κούκλατζης Πηγή: Protagon.gr | Intimenews

«Τουλάχιστον δύο χρόνια» η ελάχιστη ποινή για τους έλληνες στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 13:38
Ο Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο Δημήτρης Κούκλατζης Πηγή: Protagon.gr
|Intimenews

«Τουλάχιστον δύο χρόνια» η ελάχιστη ποινή για τους έλληνες στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 13:38

Η απόρριψη του πέμπτου κατά σειρά αιτήματος αποφυλάκισης για τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, βάζει σε νέα βάση την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Η παρουσία τους στο δικαστήριο χθες Τρίτη περιορίστηκε στα τυπικά.

Ο Αγγελος Μητρετώδης, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, κατέθεσε: «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος». Στο ίδιο πλαίσιο και ο Δημήτρης Κούκλατζης:  «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Μπορεί οι δύο στρατιωτικοί να μην άλλαξαν κάτι από τις καταθέσεις τους, ωστόσο η συμπεριφορά της δικαστικής έδρας προκαλεί προβληματισμό.

Ο εισαγγελέας ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού που υποτίθεται ότι γίνεται εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες. Αυτό μπορεί να αλλάξει την κατηγορία, καθώς η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν ελάχιστη γνώση πορείας στην περιοχή, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα διάπραξης του εγκλήματος.

«Το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη και στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», είπε.

Επισήμως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική Δικαιοσύνη κατά των δύο στρατιωτικών. Μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την παράνομη είσοδο στην Τουρκία ως (στη χειρότερη περίπτωση) και την κατασκοπία. Οι αναφορές του εισαγγελέα περί συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού μοιάζουν περισσότερο με απειλές ότι το βαρύτερο κατηγορητήριο είναι στη διακριτική ευχέρεια των τουρκικών Αρχών να το επιβάλλουν.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας έθεσε το ζήτημα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας» καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Αυτό παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κάνει προσπάθειες για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία που τυπικά έχουν μετατεθεί στην Τουρκία.

Μια άλλη παράμετρος που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις για το ζήτημα των στρατιωτικών είναι η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που γίνεται σήμερα Τετάρτη.

Είχε επιβληθεί αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και από τότε ανανεωνόταν τακτικά. Σε αυτό το διάστημα χιλιάδες Τούρκοι κρατήθηκαν επί μακρόν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πέρα από τις υποψίες ότι ήταν γκιουλενιστές.

Η άρση της έκτακτης κατάστασης μπορεί να σημαίνει και την άρση της κράτησης των στρατιωτικών, όπως και όλων των κρατουμένων χωρίς κατηγορίες. Ωστόσο στην Τουρκία τίποτα δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει όπως ορίζουν οι όλο και πιο προσχηματικοί νόμοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...