390
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζούλιαν Κουκ στην ταινία «A bridge too far» (1977) και στην ένθετη φωτογραφία ο πραγματικός Τζούλιαν Κουκ | United Artists

Τον υποδύθηκε σε πολεμική ταινία ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον… εξόργισε

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 19:20
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Τζούλιαν Κουκ στην ταινία «A bridge too far» (1977) και στην ένθετη φωτογραφία ο πραγματικός Τζούλιαν Κουκ
|United Artists

Τον υποδύθηκε σε πολεμική ταινία ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον… εξόργισε

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2018, 19:20

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς αν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έπαιζε τη ζωή τους στο σινεμά. Οχι όμως ο Τζούλιαν Κουκ που, ως αμερικανός στρατιωτικός, συμμετείχε στη Mάχη του Αρνεμ τον Σεπτέμβριο του 1944.

O Κουκ εξοργίστηκε με την ερμηνεία του Ρέντφορντ στο φιλμ του 1977, όπως αποδεικνύεται τώρα από ένα γράμμα του που βρέθηκε σε ένα αρχείο.

Η απογοήτευσή του παραξένεψε τον ιστορικό που το βρήκε, τον φημισμένο ιστορικό πολέμων σερ Αντονι Μπίβορ, αν και ο ίδιος έχει επίσης απογοητευθεί κάμποσες φορές από τις «ελεύθερες» προσεγγίσεις ιστορικών θεμάτων από σκηνοθέτες κινηματογραφικών ταινιών.

Ο Μπίβορ λέει: «Οι περισσότεροι θα ήταν κολακευμένοι αν τους συνέβαινε, έτσι παραξενεύτηκα διαπιστώνοντας ότι ο Κουκ παραπονιόταν».

Ο Ρέντφορντ σε σκηνή από την ταινία

Το γράμμα του παρασημοφορεμένου και τιμημένου και από την Ολλανδία συνταγματάρχη Κουκ βρέθηκε όταν ο Μπίβορ αναζητούσε υλικό για το τελευταίο βιβλίο του το οποίο αφορά τη μάχη του Αρνεμ.

Ο Κουκ απεβίωσε το 1990, όμως είχε προλάβει να γράψει στην Κάθριν Μόργκαν, χήρα του Κορνηλίου Ράιαν, του οποίου το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε στο φιλμ. Η επιστολή βρέθηκε στα κατάλοιπα του Ράιαν, στο αρχείο του που φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όμως δεν περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Μπίβορ.

Για το φιλμ, στο οποίο εξιστορείται η πολεμική δράση του Κουκ στο Αρνεμ, ο Ρέντφορντ αμείφθηκε με 2 εκατ. δολ. σε ένα συνολικό μπάτζετ 30 εκατ. δολαρίων.

Ο ιστορικός σερ Αντονι Μπίβορ

Ο Μπίβορ λέει ότι ότι ο Κουκ μάλλον θύμωσε επειδή ήταν τελειομανής και το φιλμικό προϊόν δεν ήταν 100% ακριβές. Εξάλλου, προσθέτει, όλες οι ταινίες είναι λίγο ή πολύ ιστορικά αναξιόπιστες κατά κάποιον τρόπο.

Ο γνωστός βρετανός ιστορικός προσθέτει, μιλώντας  στου «Τάιμς» του Λονδίνου, ότι η γυναίκα του αποφεύγει να βλέπει μαζί του πολεμικές ταινίες, αφού εκείνος διαμαρτύρεται συνεχώς για τις ιστορικές ανακρίβειές τους.

Γενικά τοποθετούμενος, θεωρεί μάλιστα ασυμβίβαστες τις ανάγκες του ιστορικού και τις ανάγκες του μπίζνεσμαν του σινεμά. Για τους βρετανούς και αμερικανούς παραγωγούς ταινιών λέει επιπροσθέτως ότι έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους είναι τόσο καλό όσο η αλήθεια.

Στο βιβλίο του ο Μπίβορ εξετάζει τη συμμαχική επιχείρηση «Market Garden», μια επινόηση του στρατάρχη Μοντγκόμερι. Στο σχέδιο κατάληψης των γεφυρών και των περασμάτων προς την κοιλάδα του Ρουρ, πίσω από τη γερμανική αμυντική γραμμή «Siegfried», πρωταγωνίστησαν δύο αμερικανικές μονάδες: η 101η και η 82η αερομεταφερόμενες μεραρχίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...