902
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ | skaitv.gr/live

Γεννηματά: Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 09:33
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ
|skaitv.gr/live

Γεννηματά: Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 09:33

Στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής επέμεινε η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι δεν είναι σοβαρά όσα λέγονται για την αμφισβήτηση της ηγεσίας, όπως και ότι υπάρχει τεράστια στήριξη από τη βάση της παράταξης.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, η κυρία Γεννηματά τόνισε πως το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες που έσπευσαν από όλη τη χώρα καθώς και μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη. Είπε ακόμη πως θα υπάρξει και 12ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτήρισε «αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου». Ζήτησε μάλιστα «αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και πρέπει πχ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τα κότσια και να το πει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί.

» Αν δεν ακούγεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση διαφορετική από αυτή που ακολουθεί το κόμμα, οτιδήποτε άλλο, απλά δημιουργεί προβλήματα. Και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής είπε ότι «στόχος μου είναι η ‘μεγάλη δημοκρατική παράταξη’ όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, να γίνει ξανά μεγάλη, και να είναι η επόμενη πραγματική κυβερνώσα Αριστερά για τον τόπο». Με συλλογική δουλειά, «το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει μεγάλο», είπε ακόμη, ζητώντας «να βρεθούμε παντού σε όλη την Ελλάδα, να νιώσει ο έλληνας πολίτης ότι είμαστε κοντά του, στην καθημερινότητά του».

Για το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε ότι δημιουργήθηκε από τη λαϊκή βάση της παράταξης. «Από τους 220.000 που ήρθαν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο του 2017, αυτοί είναι οι ιδρυτές του κόμματος». «Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να δώσει το άλλοθι σε κανέναν να φύγει, λέγοντας, ότι ‘δεν του αφήνει χώρο και λειτουργεί ηγεμονικά’. Έπρεπε όσοι έφυγαν, να φανεί γιατί έφυγαν και θα κριθούν στη πορεία από την ιστορία, Πολιτικά κρίθηκαν γιατί τα κόμματά τους διαλύθηκαν και είναι εκτός Βουλής. Έφυγαν με αφορμή τις Πρέσπες».

Για το αν το 2021 θα συνεχίσει ως υποψήφια πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «παλεύω και αγωνίζομαι για να πάει το ΚΙΝΑΛ καλύτερα. Και αν πάει καλύτερα, προφανώς και θα είμαι εκεί. Ο στόχος είναι να μη μείνουμε στο 8%».

Δήλωσε όμως και πικραμένη για τις επιθέσεις και προσβολές που έχει δεχτεί γιατί «άνθρωπος είμαι και στενοχωριέμαι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «πολακισμός»

Το Κίνημα Αλλαγής και την ταυτότητά του, η κυρία Γεννηματά είπε ότι «εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα». Εξήγησε ότι η σοσιαλδημοκρατία παγκοσμίως δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις «σε αυτή τη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία που ζούμε. Ειδικά στην Ευρώπη, στα θέματα λιτότητας, ευρωπαίοι ηγέτες σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν να τρέχουν πίσω από τις πολιτικές της Μέρκελ και συντηρητικών κύκλων και το πλήρωσαν όπως και εμείς. Είμαι φανατικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας της χώρας αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Είπε πως στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η «δήθεν Aριστερά όταν ήρθε στη κυβέρνηση επέλεξε να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και είναι κάτι που έχει στιγματίσει αυτόν τον χώρο» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με τον πολακισμό. Πρόσθεσε πως η μόνη ομοιότητα με την Ισπανία είναι πως «το σοσιαλιστικό κόμμα ανεβαίνει και οι Podemos κατεβαίνουν, κάτι που θα δείτε να γίνεται και στην Ελλάδα τον επόμενο καιρό».

Πρόσθεσε πως «η χώρα χρειάζεται αναγέννηση και δεν μπορεί αυτό να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Κάθε μέρα αυτό φαίνεται και θα φαίνεται όλο και περισσότερο».

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη, ότι «δεν ταλαιπωρεί λίγο» τους ευρωπαίους ηγέτες και δεν γίνεται «δυσάρεστος» στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλάζοντας τον στόχο στα πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει η στάση του Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε χαρακτηριστικά: «Περσινά ξινά σταφύλια». Μίλησε ακόμη για «περσινές προεκλογικές μεταγραφές με παίκτες αμφιβόλου εμπιστοσύνης και με έναν κουρασμένο προπονητή [ενν. τον Αλέξη Τσίπρα] που χάνει».

Για την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την επιλογή να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας που αποδείχτηκε λανθασμένη, φιλοδοξώντας ότι θα κερδίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη κουβέντα. «Θέλω να κοιτάξω μπροστά, το δικό μας βλέμμα είναι στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν απέκλεισε «κανέναν από τα ψηφοδέλτιά μας και δεν περισσεύει κανείς από τη προσπάθειά μας».

Τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρέπει να γίνει στις αρχές του 2020, σημείωσε ότι έχει κάνει συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι το πρόσωπο του νέου Προέδρου θα πρέπει να ενώνει και ότι είναι λογικό, λόγω της αυτοδυναμίας της ΝΔ, ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Αυτό το έχει θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά εκείνος «δεν έχει δεσμευτεί».

Πρόσθεσε πως ο «μεγάλος πολιτικός χορηγός» του κ. Μητσοτάκη, που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε στην αναθεώρηση να του δώσει με τη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ «λευκή επιταγή» του κ. Μητσοτάκη, «να καθορίσει το πως θα εκλέγεται ο ΠτΔ με τη δική του πλειοψηφία και μόνο, και το έκανε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ».

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι ο Πρόεδρος θα είναι ένα πρόσωπο «ευρύτερης συναίνεσης», η Φώφη Γεννηματά απάντησε: «Περιμένουμε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θα μιλήσουμε για πρόσωπα όταν έρθει η ώρα».

Επιπλέον, για το αν υπάρχει -όπως ακούστηκε- περίπτωση να είναι η ίδια η νέα Πρόεδρος, η Φώφη Γεννηματά είπε γελώντας: «Κύριε Τσίμα, εγώ είμαι ήδη πρόεδρος. Είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία σε αυτή τη συζήτηση». Σημείωσε ότι δεν θα μπει σε ονοματολογία για υποψήφιους για νέο Πρόεδρο, όπως ακούστηκε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...