758
Μετά τη νίκη: ο Νίκος Αναστασιάδης χαιρετά τους οπαδούς του | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Επανεκλογή – εντολή να προσπαθήσει ξανά στο Κυπριακό

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 4 Φεβρουαρίου 2018, 22:59
Μετά τη νίκη: ο Νίκος Αναστασιάδης χαιρετά τους οπαδούς του
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Επανεκλογή – εντολή να προσπαθήσει ξανά στο Κυπριακό

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 4 Φεβρουαρίου 2018, 22:59

Στην πρώτη προεδρική εκλογή στην Κύπρο που έγινε χωρίς να υπάρξει στον β’ γύρο παζάρι για κυβερνητικά χαρτοφυλάκια και χωρίς τα κόμματα που έμειναν έξω από αυτόν να κατευθύνουν τους οπαδούς τους να υποστηρίξουν τον άλφα ή βήτα υποψήφιο, ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε του Σταύρου Μαλά με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων και θα είναι πάλι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Έτσι λοιπόν, ο όγδοος πρόεδρος της Κύπρου μπορεί να λέει πια ότι έλαβε την εντολή απευθείας από τον λαό, και όχι μέσω ενός πολιτικού που ως τώρα λειτουργούσε στο όνομά του για να εξασφαλίσει οφίτσια και άλλα προνόμια. Και για πρώτη φορά τα κόμματα που δεν εξέλεξαν τον υποψήφιό τους στον α’ γύρο, δεν χρησιμοποίησαν τους ψηφοφόρους τους ως πρόβατα για να τους πουλήσουν σε όποιον από τους δύο τελικούς μονομάχους θα έκανε την καλύτερη προσφορά, έγραφε χθες η αγγλόφωνη εφημερίδα της Κύπρου, SundayMail.

Ο κ. Αναστασιάδης θα αρχίσει από σήμερα κιόλας να σκέφτεται την σύνθεση της νέας του κυβέρνησής χωρίς να είναι υποχρεωμένος να εξαργυρώσει άλλες κομματικές χάρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Νικόλα Παπαδόπουλου, που έμεινε, ως τρίτο, έξω από τον τελικό γύρο και κατέληξε στην γραμμή «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά», θα μείνει για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια εκτός του σχήματος μιας νέας κυβέρνησης.

Ο αντίπαλός του, Σταύρος Μαλάς, του ευχήθηκε καλή επιτυχία, και πολύ δηκτικά όμως τον προέτρεψε «να προσέχει την Κύπρο». Λίγο νωρίτερα, ο Άντρος Κυπριανού, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, του κόμματος της Αριστεράς που πρότεινε και υποστήριξε την υποψηφιότητα του 51χρονου γενετιστή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, δήλωνε ότι στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού «ο κ. Αναστασιάδης αποδείχθηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε».

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ, και ιδίως ο γραμματέας του, στήριξε έμπρακτα τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά του επέρριψε ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να βιαστεί να αποχωρήσει, και μάλιστα θυμωμένος, από την διάσκεψη στο ΚράνςΜοντανά, αλλά να παραμείνει στο τραπέζι και να αναγκάσει την τουρκική πλευρά να προκαλέσει το αδιέξοδο.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι δύο τελικοί υποψήφιοι ήταν οι μόνοι που, από τους αρχικώς έξι, υποστήριξαν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων το νωρίτερο δυνατόν, στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ο κ. Αναστασιάδης θα καταφέρει να ξανακερδίσει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ που, όπως είπε χθες ο γραμματέας του, δεν τον εμπιστεύεται πλέον.

Το παράξενο είναι ότι το Κυπριακό δεν ήταν «πρώτο θέμα» στον προεκλογικό αγώνα. Το ναυάγιο στην Ελβετία ίσως και να ανακούφισε πολλούς Κυπρίους που, ενώ στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου έστρεψαν ξανά το ενδιαφέρον τους σε μια ενδεχόμενη λύση, πιστεύοντας ότι μια ενωμένη Κύπρος έχει περισσότερες προοπτικές ευημερίας από μια μοιρασμένη, τώρα που η κρίση εν πολλοίς ξεπεράστηκε και χρήμα ξανάρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά και στις τσέπες των ανθρώπων, σαν να επέστρεψε πάλι η λογική του «τι να μπλέκουμε πάλι με τους Τούρκους, ιδίως τώρα που κυβερνά στην Άγκυρα ο παρανοϊκός Ερντογάν;».

Στην χθεσινή πανηγυρική ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε σε αυτήν την σχολή σκέψης, λέγοντας ότι η μη λύση δεν είναι ενδεχόμενο. Πρόσθεσε δε ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα και να εργαστεί «ως πρόεδρος όλης της Κύπρου» προκειμένου να πετύχει «την μέγιστη δυνατή ενότητα» για να φτάσει σε λύση «που θα επανενώνει την πατρίδα μας».

Ο κ. Αναστασιάδης εκλέγεται ξανά, κυρίως γιατί έβγαλε με επιτυχία μια πολύ δύσκολη 5ετία, που ξεκίνησε με την παράδοση σε αυτόν ενός χρεοκοπημένου κράτους, και με ένα τραπεζικό σύστημα διαλυμένο. Μια 5ετία που ξεκίνησε με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές στα ΑΤΜ, λόγω των τραπεζικών ελέγχων που επιβλήθηκαν μετά από ένα άγριο κούρεμα των καταθέσεών του.

Η ανάκαμψη της οικονομίας επί της προηγούμενης θητείας του, είναι αξιοσημείωτη. Με ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς, εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4%, αύξηση ξένων επενδύσεων, ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, και ποσοστά ανεργίας σε σταθερή πτώση. Γράφαμε πριν από λίγες μέρες ότι πρόβλημα μεγάλο παραμένει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός για το οποίο δεν βοήθησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας στη Βουλή τα μέτρα που πρότεινε για αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση.

Η ανακήρυξη του νικητή τελέστηκε ως είθισται στο κλειστό στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος». Ο κόσμος δεν ήταν πολύς, και συζητήθηκε αυτό στην Κύπρο, όπως και το γεγονός ότι παρόλο που έπεσε λίγο το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές στο 27% (σε σχέση με το 29% της πρώτης Κυριακής), παραμένει υψηλό.

«Σας αγαπώ, και σας χρωστώ την εκλογή μου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στους πανηγυρίζοντες οπαδούς του, που κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Ο νικητής έχει δηλώσει ήδη ότι αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...