370
|

Επιστροφή στο απόλυτο lockdown: κλείνουν ξανά όλα ως τις 11 Ιανουαρίου!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 11:01

Επιστροφή στο απόλυτο lockdown: κλείνουν ξανά όλα ως τις 11 Ιανουαρίου!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 11:01

Με την Ελλάδα να καταγράφει ακόμα εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού —παρά το lockdown επιχειρήσεων και σχολείων εδώ και σχεδόν δύο μήνες και μολονότι τα τεστ ήταν λίγα λόγω των εορτών— η κυβέρνηση βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι: πώς θα πορευτεί  η χώρα στο επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, έναν μήνα στον οποίο καταγράφεται ούτως ή άλλως έξαρση των ιώσεων;

Αυτό περιέγραψε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας εκτάκτως νέα μέτρα με επιστροφή σε αυστηρό lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου, με σκοπό, όπως είπε, τότε να ανοίξουν τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Από αύριο Κυριακή, 3 Ιανουαρίου μένουμε σπίτι» τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, μετά τη χαλάρωση των ημερών, να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και την αδήριτη ανάγκη να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τις 11 του μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει ακόμα και αυτές οι λίγες δραστηριότητες που επετράπησαν το τελευταίο διάστημα να ανασταλούν εκ νέου: αυτό σημαίνει ότι η «παράδοση εκτός» από τα εμπορικά καταστήματα (click away) σταματά και κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία κλείνουν ξανά τουλάχιστον ως την επόμενη Κυριακή. Το ίδιο θα συμβεί και με τις εκκλησίες: δεν θα υπάρξει δημόσια τελετή αγιασμού των υδάτων στη γιορτή των Θεοφανίων, η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά στους ναούς από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο της κυβέρνησης αναλύεται σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες.

1ον. Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

2ον. Στις 11 Ιανουαρίου, μαζί με τα σχολεία, επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

3ον. Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...