293
|

Εξαντλήσαμε και πάλι –νωρίτερα από ποτέ– τους πόρους του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 09:27

Εξαντλήσαμε και πάλι –νωρίτερα από ποτέ– τους πόρους του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 09:27

Και πάλι με πίστωση από το περιβαλλοντικό μέλλον ζει από σήμερα 29 Ιουλίου ο πλανήτης, καθώς όλοι οι φυσικοί πόροι που μπορούν να ανανεωθούν έχουν πλέον καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

Η ημέρα είναι η ενωρίτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία μετακινείται συνεχώς προς τα πίσω. Πριν από μόλις 20 χρόνια η ημέρα ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Global Footprint Network.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η οργάνωση.

Το ζήτημα είναι σύνθετο, αλλά η λύση δεν είναι ενιαία γιατί οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις.

Το Κατάρ, για παράδειγμα, έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» (δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου). Αντίθετα, η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες (τον Δεκέμβριο), σημειώνει το WWF, οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network.

Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και πέντε πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί!

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν από μόνες τους «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», εξηγεί.

«Μειώνοντας στο μισό την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...