639
Το είδωλο του Μπόρις Τζόνσον σε καθρέφτη της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας απειλεί τους «αντάρτες» με κάλπες, λίγες εβδομάδες πριν το Brexit | Jeremy Selwyn/Pool via REUTERS

Εκλογές «εντός των ημερών» στο μυαλό του Μπόρις Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 09:41
Το είδωλο του Μπόρις Τζόνσον σε καθρέφτη της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας απειλεί τους «αντάρτες» με κάλπες, λίγες εβδομάδες πριν το Brexit
| Jeremy Selwyn/Pool via REUTERS

Εκλογές «εντός των ημερών» στο μυαλό του Μπόρις Τζόνσον!

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 09:41

Πενήντα εννέα ημέρες. Τόσες απομένουν για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση που μετά από παρατάσεις και παλινωδίες του Λονδίνου έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου. Και ενώ τρία χρόνια μετά το ιστορικό όσο και αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 το βρετανικό πολιτικό σύστημα έχει αποδειχτεί προφανώς αδύναμο να υλοποιήσει αυτήν την έξοδο, ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία ως «σκληρός του Brexit» ώστε να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ και σε μια νέα εποχή, μπορεί ακόμα και να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες!

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οτι ο βρετανός πρωθυπουργός δείχνει ως ένας ηγέτης που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές και δεν αποκλείεται αυτές να προκηρυχθούν εντός ημερών, όπως ανέφερε η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ.

«Ενας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ μικρή πλειοψηφία του ακούγεται ως ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη», σημείωσε η ίδια.

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες», πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το σχόλιο του BBC –που έχει ξεχωριστή βαρύτητα– ακολουθεί τα τροχιοδεικτικά πυρά κυριακάτικων εφημερίδων, κυρίως εκείνων που υποστηρίζουν ανοιχτά το Brexit. Εντυπα όπως η Sunday Telegraph και η Sunday Express «προειδοποίησαν» τους βουλευτές των Τόρις που αντιδρούν στις τακτικές του Μπόρις Τζόνσον ότι υπάρχει σχέδιο για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Mε αυτόν τον τρόπο ο Τζόνσον, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Ιουλίου, θέλει να επιβάλει πειθαρχία στους κόλπους των Συντηρητικών οι οποίοι ήδη κυβερνούν με μια ισχνή πλειοψηφία. Yπό αυτές τις ρευστές συνθήκες, όμως, η «απειλή» μπορεί να γίνει εύκολα πραγματικότητα. Αλλωστε στη Βρετανία έχουν αρχίσει να συνηθίζουν: εκλογές είχαν γίνει και τον Ιούνιο του 2017, όταν η Μέι έπαιξε και έχασε, βλέποντας τους Τόρις όχι μόνο να μην ισχυροποιούν την παρουσία τους, αλλά να χάνουν και έδρες.

Προειδοποίηση Τζόνσον σε «αντάρτες» βουλευτές

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζόνσον απηύθυνε τη Δευτέρα προειδοποίηση προς τους επίδοξους «αντάρτες» βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα ότι αν συνταχθούν με την αντιπολίτευση στην προσπάθεια να περάσει νόμος κατά του no deal στο Brexit τότε θα αποπεμφθούν από το κόμμα και δεν θα τους επιτραπεί να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης προανήγγειλαν ότι από αύριο που επιστρέφει το κοινοβούλιο από τις θερινές διακοπές θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας των επόμενων ημερών, ώστε να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εμποδίζει το no deal.

Στόχος τους είναι να το επιτύχουν αυτό πριν από την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο Τζόνσον αποφάσισε να θέσει το παραπάνω δίλημμα στους βουλευτές που έχουν ταχθεί δημοσίως και κατ’ ιδίαν υπέρ της πρωτοβουλίας των Εργατικών, μετά από συνάντηση που είχε την Κυριακή στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς με συμβούλους του και με τους υπεύθυνους για την κομματική πειθαρχία.

Μάλιστα ακύρωσε συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα με ορισμένους από αυτούς τους κατά βάση φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς «αντάρτες» βουλευτές.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι μια κοινοβουλευτική ανταρσία υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας έναντι των Βρυξελλών.

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ είπε ότι έρχονται στιγμές που οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν το προσωπικό συμφέρον όταν δεν συνάδει με το εθνικό.

Η αποπομπή από το κόμμα τουλάχιστον 10-12 βουλευτών που εκτιμάται ότι είναι αποφασισμένοι να αγνοήσουν την απειλή του κ. Τζόνσον θα συνεπαγόταν απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας της μίας έδρας που έχει η κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας.

Ετσι, όλο και περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο ότι μετά από μία τέτοια εξέλιξη το σενάριο πρόωρων εκλογών γίνεται όλο και πιο πιθανό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...