269
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι | REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo

Capital controls επέβαλε η Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 08:54
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι
|REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo

Capital controls επέβαλε η Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 08:54

Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξουσιοδότησε την Κεντρική Τράπεζα να επιβάλει περιορισμούς στην διάθεση συναλλάγματος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση στην οικονομία.

Το διάταγμα, που ουσιαστικά αφορά capital controls, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αργεντινής την Κυριακή.

Με τα νέα μέτρα, οι εξαγωγικές εταιρείες θα πρέπει να ζητούν την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας για να έχουν πρόσβαση στην αγορά συναλλάγματος.

Οι έλεγχοι αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και εφαρμόζονται έπειτα από μία εβδομάδα αβεβαιότητας των αγορών και την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος μέσα στον Αύγουστο.

Τα φυσικά πρόσωπα, όπως σημειώνει το BBC, θα εξακολουθούν να αγοράζουν δολάρια, αλλά θα χρειάζονται άδεια για την αγορά άνω των 10.000 το μήνα.

Επιπλέον, η χώρα ζήτησε αναδιάταξη του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με μεταφορά πληρωμών, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από δύο οίκους αξιολόγησης, τον Standard & Poor’s και τον Fitch, χρεωκοπία, οδηγώντας και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Από την πλευρά του το Ταμείο, σε μια πρώτη αντίδραση, δηλώνει ότι αναλύει τις λεπτομέρειες των «μέτρων ελέγχου των κεφαλαιακών ροών» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Πέρα από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι έχει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα να υποστεί ήττα στις προεδρικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου.

Είχε εκλεγεί το 2015 με πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στην πορεία τα προβλήματα συσσωρεύθηκαν, οδηγώντας στη χώρα ξανά στα πρόθυρα της προσφυγής στο ΔΝΤ, μία και πλέον δεκαετία έπειτα από μια οδυνηρή χρεωκοπία.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 22%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά για αναπτυγμένη οικονομία. Εν τω μεταξύ, η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 5,8% ενώ πέρυσι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...