353
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ότι η πρώτη παρτίδα της Pfizer θα σταλούν στα κράτη-μέλη στις 26 Δεκεμβρίου | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Είναι επίσημο: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 13:32
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ότι η πρώτη παρτίδα της Pfizer θα σταλούν στα κράτη-μέλη στις 26 Δεκεμβρίου
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Είναι επίσημο: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 13:32

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης. Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ. Προστατεύουμε μαζί τους πολίτες μας. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε ζητήσει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στις 26 Δεκεμβρίου, θα σταλούν τα εμβόλια στα κράτη-μέλη.

Στιγμιότυπο από το βίντεο της καμπάνιας της ΕΕ για τον εμβολιασμό

Στις 21 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου και δύο ημέρες αργότερα, θα εγκρίνει την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής η Κομισιόν.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να συνεδριάσει ως τις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανάφερετην Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις προκαταρτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρία Novavax για να εξασφαλίσει έως 200 εκατ. δόσεις από το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της COVID-19.

«Το προβλεπόμενο συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα τα κράτη-μέλη να αγοράσουν 100 εκατ. δόσεις με την οψιόν για την αγορά ακόμα 100 εκατ. δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών ανοίγει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση ενός συμβολαίου με τη Novavax, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες. Η πιθανή συμφωνία με τη Novavax θα είναι η έβδομη που θα συνάψει η ΕΕ με παρασκευάστριες εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...