444
O Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Το σχέδιο για τον εμβολιασμό θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εμβόλιο: Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 07:00
O Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Το σχέδιο για τον εμβολιασμό θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εμβόλιο: Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

Οταν ο Πιερ Μπαριγιέ και ο Ζαν Πιερ Γκρεντί έγραφαν την μπουλβάρ κωμωδία «Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά», την οποία έκαναν επιτυχία πρώτα η Ελλη Λαμπέτη και στα τέλη του ’80 η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ίσως δεν φαντάζονταν ότι ο τίτλος του έργου θα ταίριαζε… γάντι 33 χρόνια μετά, στα «χασομέρια» μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς. Και αυτό γιατί, εκεί που τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου έμοιαζαν για πρώτη φορά, ίσως, τόσο αισιόδοξα, ήρθε η απότομη προσγείωση.

Τα δεδομένα: οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα ξεκινήσουν, όπως και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντός του 2020. Και αυτό γιατί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρκάκων  θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η διαδικαστική έγκριση της Κομισιόν. Επειτα από την έγκριση της Κομισιόν, μέσα σε 3-4 μέρες, τα εμβόλια θα μεταφερθούν από το Βέλγιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και μετά τα Χριστούγεννα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς και στην Ελλάδα.

Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη υποσημείωση που ωθεί την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή του σχεδίου της, το οποίο, κατά τις πληροφορίες του Protagon, θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η Pfizer αποφάσισε να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του στοκ της στις ΗΠΑ, ενώ και ένα ζήτημα με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του εμβολίου που αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες το περιοδικό Spiegel πηγαίνει πίσω την παραγωγή και την ευρεία εμβολιαστική κάλυψη της Ευρώπης.

Κάπως έτσι, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και η δική μας χώρα πηγαίνει πιο πίσω, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένονται περίπου 300.000 δόσεις εμβολίου για όλο τον Ιανουάριο, τουλάχιστον από τη Pfizer. Σημειωτέον ότι και η Moderna αναμένει ευρωπαϊκή έγκριση στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, συνεπώς το πρώτο εμβόλιο δεν είναι μονόδρομος.

Οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής

Αυτές οι 300.000 δόσεις αναμένεται να καλύψουν ένα εύρος περίπου 150.000 υγειονομικών της πρώτης γραμμής, τόσο του ΕΣΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους τροφίμους και τους εργαζόμενους των Μονάδων Φροντίδας Υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο πλήρης επιχειρησιακός σχεδιασμός άμεσα, από τη στιγμή που ο προγραμματισμός του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι πιο εύκολο να γίνει μέσα στις δομές υγείας και στα νοσοκομεία. Ο Βασίλης Κικίλιας, παράλληλα, κάλεσε χθες τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να εμβολιαστούν άμεσα και μαζικά.

Υπό αυτό το πρίσμα και με το δεδομένο της ελαφράς καθυστέρησης του σχεδιασμού, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο προμηθειών που είναι σε πλήρη εξέλιξη, η «Επιχείρηση Ελευθερία» που ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει μεν πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά θα έχει το βλέμμα… στραμμένο προς το τέλος Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...