305
Βρετανοί θερμομετρούνται πριν μπουν στο εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό, στο Γουλβερχάμπτον | REUTERS/Carl Recine

Στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 15:52
Βρετανοί θερμομετρούνται πριν μπουν στο εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό, στο Γουλβερχάμπτον
|REUTERS/Carl Recine

Στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 15:52

Μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως αντί για τις 29 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν είχε δηλώσει ότι η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την Ευρωπαϊκή Ενωση «πριν από τα Χριστούγεννα».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο Γιενς Σπαν, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη έχει πάρει έγκριση σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μπαχρέιν, το Μεξικό κλπ.

Η εφημερίδα Bild, είχε αναφέρει ότι η ΕΜΑ αποφάσισε τελικά να επισπεύσει την απόφασή του για τις 23 Δεκεμβρίου, όμως το μεσημέρι της Τρίτης, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα γίνει ακόμα νωρίτερα, στις 21 του μήνα.

«Ολα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν. «Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Φον Ντερ Λάιεν: Πριν το τέλος του χρόνου, θα εμβολιαστούν οι πρώτοι Ευρωπαίοι

Μετά την ανακοίνωση της ΕΜΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την απόφαση μέσω Twitter και είπε μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...