533
Ο Τσακ Γουέπνερ μπροστά στο προσχέδιο του αγάλματός του | Twitter

Εφτιαξαν άγαλμα προς τιμή του πυγμάχου που ενέπνευσε τον «Ρόκι» του Σταλόνε

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 12:11
Ο Τσακ Γουέπνερ μπροστά στο προσχέδιο του αγάλματός του
|Twitter

Εφτιαξαν άγαλμα προς τιμή του πυγμάχου που ενέπνευσε τον «Ρόκι» του Σταλόνε

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 12:11

Το 1975, όταν ο Σιλβέστερ Σταλόνε ήταν 29 χρόνων, είχε όνειρο να γίνει σταρ του Χόλιγουντ, αλλά δεν είχε λεφτά ούτε για να ταΐσει τον σκύλο του, παρακολούθησε τον Τσακ Γουέμπνερ να ρίχνει στο καναβάτσο τον τεράστιο Μοχάμεντ Αλι.

«Εβλεπα τον αγώνα σε έναν κινηματογράφο», έλεγε ο Σταλόνε το 1976. «Και σκέφτηκα, “ας μιλήσουμε για διαλυμένα όνειρα και ανθρώπους που κάθονται στην άκρη του πεζοδρομίου και βλέπουν τα όνειρά τους να χάνονται στον υπόνομο”. Το σκεφτόμουν για έναν μήνα».

Ακολούθησαν τρεισήμισι ημέρες ασταμάτητου γραψίματος και ο Σταλόνε είχε έτοιμο το σενάριο για την ταινία «Ρόκι», την πρώτη της σειράς, που έμελλε να τον κάνει πλούσιο και διάσημο, να του χαρίσει τρία Οσκαρ και να δώσει και έναν ρόλο στον σκύλο του.

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, προωθεί την ταινία του, «Ρόκι Μπαλμπόα», το 2007, στη Γερμανία

Ο Σταλόνε-Ρόκι έγινε και άγαλμα στα σκαλιά του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας, στα οποία προπονείται ο μποξέρ στην ταινία.

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε και το άγαλμα του Ρόκι στη Φιλαδέλφεια

Στο μεταξύ, ο Γουέπνερ, γύρισε στην πατρίδα του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου μερικές φορές παραπονιόταν ότι ένας χαρακτήρας μυθοπλασίας απέκτησε το δικό του άγαλμα αλλά όχι ο ίδιος, ο αληθινός πυγμάχος, που παρά λίγο να ρίξει νοκ άουτ τον Αλι και ενέπνευσε τον Σταλόνε.

Το 2003, ο Γουέπνερ, που δεν είχε πάρει ούτε δολάριο από τα κέρδη των ταινιών, μήνυσε τον Σταλόνε. Οι δυο τους κατέληξαν σε συμφωνία εκτός δικαστηρίου.

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Τσακ Γουέπνερ σε παλαιότερο στιγμιότυπο

Τώρα, ήρθε η ώρα για τον 80χρονο πλέον πρώην πυγμάχο, να αποκτήσει και αυτός, το άγαλμα που αξίζει στην καριέρα του.

Το άγαλμα θα στηθεί στην πόλη του, το Μπάγιον, στα σκαλιά ενός πάρκου, όπου προπονούνταν όταν ήταν νέος.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο 60χρονος Μπρους Ντίλιν, που γνώριζε από μικρός τον Γουέπνερ και έχει στην κατοχή του πολλά αναμνηστικά από την καριέρα του φίλου του.

«Ο πατέρας μου πέθανε πριν από λίγους μήνες», λέει ο Ντίλιν στους Times. «Πριν πεθάνει, πρόλαβε και μου είπε να φροντίσω να τοποθετηθεί το άγαλμα στην πόλη».

Αρχικά, απευθύνθηκε στον Τομ Σόμπεργκ, που έφτιαξε το άγαλμα του Ρόκι στη Φιλαδέλφεια, για να σχεδιάσει ένα μοντέλο. Η σύζυγός του, Σίνθια, είπε ότι ο γλύπτης σχεδίασε τον Τσακ να φορά την κλασική ρόμπα με κουκούλα μετά την ήττα του, «όχι απογοητευμένο, αλλά αποφασισμένο». Ομως, η πρόταση ήταν πολύ ακριβή, ο Σόμπεργκ ήθελε μισό εκατ. δολάρια, και έτσι, ο Ντίλιν γύρισε στην πόλη του και απευθύνθηκε εκεί σε έναν κινέζο γλύπτη, ο οποίος πήγε στη Φιλαδέλφεια, είδε το άγαλμα του Ρόκι και πείστηκε να φτιάξει το μοντέλο για τον Γουέπνερ.

Τώρα, ο Ντίλιν αναζητά χρήματα για να ντύσει το προσχέδιο με χαλκό.

Στη διάρκεια του αγώνα, το 1975, ο Γουέπνερ έριξε κάτω τον Μοχάμεντ Αλι. Πήγε στη γωνία του και είπε στον προπονητή του: «“Βάλε μπρος το αμάξι, πάμε στην τράπεζα, είμαστε εκατομμυριούχοι”. Και ο προπονητής μου είπε: “Γύρνα πίσω στον αγώνα γιατί (ο Αλι) σηκώνεται”».

Ο Μοχάμεντ Αλι πέφτει μετά το χτύπημα του Τσακ Γουέπνερ

Δείτε βίντεο από τον αγώνα του 1975:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...