311
Κόλαση φωτιάς σε μεγάλο μέρος της Πολιτείας | REUTERS/Fred Greaves

Εφιάλτης στην Καλιφόρνια: Ολο τον Αύγουστο θα καίνε οι πυρκαγιές!

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 13:18
Κόλαση φωτιάς σε μεγάλο μέρος της Πολιτείας
|REUTERS/Fred Greaves

Εφιάλτης στην Καλιφόρνια: Ολο τον Αύγουστο θα καίνε οι πυρκαγιές!

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2018, 13:18

Το ρεκόρ της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς με όρους καμένων εκτάσεων στην πρόσφατη ιστορία της Πολιτείας κατέρριψε η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας εδώ και ημέρες.

Η Πολιτεία δοκιμάζεται σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες από τις πυρκαγιές που έχουν σαρώσει τα δάση της και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κατοικημένες εκτάσεις.

Η μεγαλύτερη απ’ αυτές έχει ονομαστεί «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» και ήταν αυτή που έσπασε το ρεκόρ. Είναι απόλυτα ενδεικτικό της εφιαλτικής κατάστασης ότι το ρεκόρ ήταν μερικών μόνο μηνών.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την υπόλοιπη εβδομάδα κάνουν λόγο για συνέχιση της ζέστης και της ξηρασίας που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Οι προβλέψεις είναι ακόμη εφιαλτικότερες καθώς οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την πυρκαγιά, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος, προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο Αύγουστο για την Πολιτεία. Οι φωτιές θα καίνε όλο τον μήνα, φοβούνται οι Αρχές.

Οι πυρκαγιές όπως φαίνονται από το Διάστημα (DigitalGlobe, a Maxar company/Handout via REUTERS)

Από τις 27 Ιουλίου η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 1.200.000 στρέμματα, δηλαδή 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή μια έκταση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο Μάτι.

Αυτές τις ημέρες συνεχίζει την καταστροφική διαδρομή της μέσα από τους δενδρόφυτους λόφους γύρω από την λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Ως τώρα έχει καταστρέψει τουλάχιστον 143 κτίσματα, μεταξύ των οποίων 75 κατοικίες, ενώ απειλούνται περισσότερες από 11.000 άλλες δομές. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 34%.

Αεροσκάφος ρίχνει τόνους επιβραδυντικού υγρού – αλλά φαίνεται πως ούτε αυτό επαρκεί (REUTERS/Fred Greaves)

Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή καθώς και η ξηρασία και η ζέστη περιπλέκουν το έργο των πυροσβεστών, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή της Καλιφόρνιας, η CalFire.

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες έχουν φθάσει απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να αντιμετωπίσουν τις γιγάντιες πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...