450
Οι κάτοικοι του Σιντζιάνγκ παρακολουθούνται από γη και αέρα, με κάμερες στους δρόμους και κινητά τηλέφωνα | Shutterstock

Εφαρμογή παρακολούθησης στα κινητά των τουριστών κρύβει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 20:10
Οι κάτοικοι του Σιντζιάνγκ παρακολουθούνται από γη και αέρα, με κάμερες στους δρόμους και κινητά τηλέφωνα
|Shutterstock

Εφαρμογή παρακολούθησης στα κινητά των τουριστών κρύβει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 20:10

Ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης στα έξυπνα κινητά εγκαθιστά κρυφά η Κίνα, τη στιγμή που οι τουρίστες εισέρχονται στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Και μπορεί να μην είναι ο πιο διάσημος τουριστικός προορισμός του κόσμου, ωστόσο, περίπου 100 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Σιντζιάνγκ. Πρόκειται για κινέζους και ξένους τουρίστες, καθώς το συνοριακό πέρασμα του Ιρκεστάμ, χρησιμοποιείται συνήθως από εμπόρους και τουρίστες που ακολουθούν τον Δρόμο του Μεταξιού.

Στην περιοχή κατοικούν αρκετές εθνικές ομάδες, όπως Ουιγούροι, Κινέζοι Χαν, Καζάκοι, Μογγόλοι κ.ά., με την πλειονότητα του πληθυσμού (58%) να ασπάζεται το Ισλάμ. Το Σιντσιάνγκ φέρεται τόσο ανεξάρτητο, που χρησιμοποιεί ακόμη και τη δική του ζώνη ώρας και βρίσκεται δύο ώρες πίσω από την υπόλοιπη Κίνα.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα, στην οποία συνεργάστηκαν δημοσιογράφοι από τους New York Times (NYT), τη Suddeutsche Zeitung, τον Guardian και άλλα Μέσα, οι κινέζοι συνοριακοί φρουροί εγκαθιστούν εφαρμογές παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα όσων εισέρχονται στην Κίνα, από το συγκεκριμένο σημείο. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, να έχουν πρόσβαση στις περισσότερες πληροφορίες των κατόχων τους.

Το φαινόμενο παραβίασης των προσωπικών δεδομένων ίσως δεν έχει άμεση σχέση με τους «αγνούς» τουρίστες. Η κυβέρνηση της χώρας είχε προηγουμένως περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες του μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή, όχι μόνο τοποθετώντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τους, αλλά εγκαθιστώντας κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε δρόμους και τζαμιά.

Αυτό που κατέδειξε η έρευνα, είναι ότι οι τουρίστες ελέγχονται στην περίπτωση που προσπαθήσουν να περάσουν στην περιοχή από το γειτονικό Κιργιζιστάν. Οι συνοριακοί φρουροί στην περίπτωση αυτή, παίρνουν τα κινητά τους και εγκαθιστούν κρυφά μια εφαρμογή, μέσω της οποίας μπορούν να υποκλέψουν email, κείμενα και επαφές, φωτογραφίες, μουσική, καθώς και πληροφορίες για την ίδια τη συσκευή.

Το εικονίδιο πάνω δεξιά, με το κεφαλάκι από το ρομπότ, είναι αυτό από το παράνομο λογισμικό (Süddeutsche Zeitung)

Οπως εξηγούν στους NYT κάποιοι από αυτούς που στα κινητά τους βρέθηκε η εφαρμογή εγκατεστημένη, ούτε είχαν ενημερωθεί, ούτε την άδεια τους είχε ζητήσει κανείς. Και φυσικά δεν έμαθαν ποτέ τι είδους πληροφορίες υπεκλάπησαν.

Η ανάλυση του Guardian αποκαλύπτει ότι η εφαρμογή (φωτό πάνω το χαρακτηριστικό εικονίδιο της εφαρμογής), είναι σχεδιασμένη από μια κινεζική εταιρεία και έχει τη δυνατότητα να ερευνά τηλέφωνα με λογισμικό Android, αναζητώντας ένα ευρύτατο φάσμα δεδομένων, τα οποία οι κινεζικές αρχές θεωρούν «ύποπτα». Επίσης, η εφαρμογή εντοπίζει οτιδήποτε σχετικό με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και εγχειρίδια στρατιωτικού υλικού.

Επίσης, βρέθηκε να αναζητεί πληροφορίες για την τήρηση της νηστείας την περίοδο που διαρκεί το ραμαζάνι, κείμενα του Δαλάι Λάμα, μουσική του ιαπωνικού συγκροτήματος Unholy Grave και άλλα που ίσως φαίνονται άσχετα, αλλά ουδείς γνωρίζει που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ή αν έχουν κάποιο διαφορετικό νόημα εκτός από το εμφανές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...