602
Πανοραμική φωτογραφία από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης | Menelaos Myrillas / SOOC

Εφ’ όλης της ύλης ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 15:11
Πανοραμική φωτογραφία από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης
|Menelaos Myrillas / SOOC

Εφ’ όλης της ύλης ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 15:11

Μηνύματα προς το εσωτερικό περισσότερο, προς τους αγρότες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο Ασφαλιστικό και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, στέλνοντας και μήνυμα στους εταίρους ότι και αυτοί πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Το μεγάλο θέμα που θα κρίνει την πρώτη αξιολόγηση είναι το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει απαιτούμενο έδαφος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους σε θέματα όπως η μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και «είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς».

Η πρόταση για το Ασφαλιστικό δόθηκε σε ευρύ διάλογο και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, το «αν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μετά την καταστροφή» που υπέστησαν τα ταμεία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, είπε ακόμη, και επισήμανε ότι «παλεύουμε για να μην κοπούν για 12η φορά οι συντάξεις και για τη δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων».

Επιμένοντας δε στη γραμμή της ανακοίνωσης του Μαξίμου την Τρίτη σε απάντηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση του Ασφαλιστικού, ο Πρωθυπουργός μίλησε για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αδιαφορεί «πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πώς θα ξαναμπεί για τα καλά η χώρα στην ανάπτυξη».

Σχετικά με το αγροτικό, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε εκ νέου ανοικτός σε διάλογο με τους αγρότες λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.

Παράλληλα τους κάλεσε να μην υπολογίζουν τα μέσα ενημέρωσης που σήμερα εμφανίζονται να τους αποθεώνουν ενώ μέχρι πρότινος τους λοιδορούσαν. Υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις, είπε ο Πρωθυπουργός, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής τους και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τη στάση των ΜΜΕ σε σχέση με τους αγρότες «με την αγωνία τους να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου και να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

«Οι τελευταίες ημέρες της διαπλοκής»

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην αδειοδότηση των καναλιών με δεδομένη την κατάθεση της ρύθμισης για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, η οποία θα γίνει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αύριο Πέμπτη. Η ρύθμιση για τις άδειες θα προβλέπει τέσσερις άδειες ενώ απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για απεριόριστες τηλεοπτικές άδειες.

Για την άρνηση της τελευταίας για συναίνεση σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣΡ, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε υψηλούς τόνους μιλώντας για «θεσμική εκτροπή» για να προσθέσει ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν «να βραχυκυκλώσουν την προσπάθεια για ρύθμιση του τοπίου». Οπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τις άδειες μέσα σε συνθήκες εγγύησης της νομιμότητας και διαφάνειας.

Επιτέθηκε ακόμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια της διαπλοκής», για την οποία έκρινε ότι «ζει τις τελευταίες ημέρες της».

Τήρησε δεσμεύσεων για το Προσφυγικό

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση με συμβολή του Στρατού, θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός. Στέλνοντας μάλιστα ένα μήνυμα στους εταίρους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η ώρα να κάνουν το ίδιο και για τις δικές τους υποχρεώσεις.

Η πλειονότητα του λαού των νησιών, ο Στρατός, το Λιμενικό και η Αστυνομία «δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς», την ώρα που μια αμήχανη Ευρώπη σαστισμένη προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που την υπερβαίνει, επισήμανε τέλος ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...