547
Φωτογραφία αρχείου από εργαστήριο της Lilly στις ΗΠΑ που παράγει μονοκλωνικά αντισώματα | Shutterstock

ΕΕ: Προς νέα συμφωνία για ακόμη περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 17:37
Φωτογραφία αρχείου από εργαστήριο της Lilly στις ΗΠΑ που παράγει μονοκλωνικά αντισώματα
|Shutterstock

ΕΕ: Προς νέα συμφωνία για ακόμη περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 17:37

Σε συζητήσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία Lilly βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για την προμήθεια  μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, μετά την εξασφάλιση μόλις 55.000 δόσεων από τη Regeneron (εδώ).

Οπως εξηγεί στο Protagon ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Φαρμασέρβ–Λίλλυ (Lilly) στην Ελλάδα, η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ώστε να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερες δόσεις του φαρμάκου για τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lilly θα μπορούσε να διαθέσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Regeneron, καθώς η παραγωγή της είναι πολλαπλάσια.

Η Regeneron είχε καταθέσει αίτηση έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) περίπου 20 μέρες νωρίτερα από την Lilly και έτσι χρονικά οι διαδικασίες της μίας προηγούνται της άλλης.

Μερικούς μήνες αργότερα είχε καταθέσει αίτηση έγκρισης για μονοκλωνικά αντισώματα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και η εταιρεία GlaxoSmithKline (σε συνεργασία με την Vir Biotechnology). Ετσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γεμίσουν οι αποθήκες με το φάρμακο που φαίνεται να αντιμετωπίζει τη νόσο στα αρχικά στάδια, σε άτομα υψηλού κινδύνου. Κάτι που με τη σειρά του αναμένεται να αδειάσει τις κλίνες στις ΜΕΘ από ασθενείς με κορονοϊό.

Οκτώ μήνες μετά τις ΗΠΑ

Η ειδική άδεια χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στην ΕΕ ήρθε οκτώ μήνες μετά την επείγουσα αδειοδότηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Οι κλινικές μελέτες των εταιρειών έχουν δείξει ότι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στα πρώτα στάδια της νόσου, μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου κατά 70%, ενώ η προληπτική χορήγηση σε άτομα που συγκατοικούν με ασθενείς, μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουν κατά 80%.

Στις χώρες της ΕΕ ο κάθε εθνικός οργανισμός φαρμάκων έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επείγουσα έγκριση των φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων και πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Γαλλία έχουν ήδη εδώ και μήνες προμηθευτεί μονοκλωνικά αντισώματα.

Ωστόσο, η Ελλάδα, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί (εδώ), δεν συγκαταλέγεται σε αυτές τις χώρες.

«Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια που διασφαλίζει την πρόσβασή μας σε αυτά τα φάρμακα, εφόσον και όταν εγκριθούν», είχε δηλώσει πρόσφατα στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες είχε πραγματοποιηθεί κλινική δοκιμή με μονοκλωνικά αντισώματα (εδώ), ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για αδειοδότηση και προμήθεια του φαρμάκου.

Πώς δρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα

To φάρμακο είναι ένα τεχνητό μονοκλωνικό αντίσωμα που μιμείται την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορονοϊό. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί κάτι σαν τεχνητή άμυνα, η οποία ενισχύει τη φυσική και τον αντιμετωπίζει με επιτυχία.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το φάρμακο που είχε χορηγηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και σε άλλα μέλη της κυβέρνησής του. Λόγω του τύπου της έγκρισης και της μικρής διαθεσιμότητας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγάλης ποσότητας από τη γραμμή παραγωγής, το φάρμακο θα προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 65 ετών, με συννοσηρότητες λόγω χρόνιας πάθησης.

Η FDA διευκρίνισε ότι η άδειά της δεν αφορά τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο, τους οποίους, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, το φάρμακο δεν ωφελεί, αντιθέτως, μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Στους ασθενείς που χορηγήθηκε μπαμλανιβιμάμπη, όπως ονομάζεται, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, των συμπτωμάτων της νόσου και κυρίως της ανάγκης για νοσοκομειακή νοσηλεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...