271
Το Sputnik προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης | REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Μέρκελ και Μακρόν χτυπούν την πόρτα του Πούτιν για το Sputnik

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 19:31
Το Sputnik προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
|REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Μέρκελ και Μακρόν χτυπούν την πόρτα του Πούτιν για το Sputnik

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 19:31

Την δυνατότητα αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για παρενέργειες από τη χρήση του AstraZeneca και για αυτό μάλιστα, η Γερμανία σταμάτησε τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 60 ετών, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κρατών-μελών της ΕΕ συζήτησαν με τον ρώσο πρόεδρο ζητήματα όπως η ασφάλεια του Sputnik, η εισαγωγή του αλλά και η αδειοδότηση παρασκευής του σε εργοστάσια της ΕΕ.

Ηδη, η Ιταλία έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου έως το τέλος του 2021, σε ιταλικό έδαφος, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στο πρόγραμμα εμβολιασμού της ιταλικής κυβέρνησης, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εγκρίνει τη χρήση του Sputnik.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν τόσο η αποστολή όσο και η συμπαραγωγή του ρωσικού σκευάσματος, εφόσον η ΕΜΑ δώσει την έγκρισή της.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik ήταν παγκοσμίως το πρώτο εμβόλιο που έλαβε έγκριση το 2020, με συνοπτικές κλινικές μελέτες που αρχικά επικρίθηκαν έντονα από τη Δύση, αλλά στην πράξη αργότερα, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από τη χρήση του.

Η ΕΜΑ έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Μαρτίου ταχεία διαδικασία ελέγχου του Sputnik (του πρώτου από τα τρία σκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί στη Ρωσία), ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και τις παραγωγικές διαδικασίες.

«Πρόκειται για τις ίδιες διαδικασίες που ίσχυσαν και για όλα τα άλλα εμβόλια», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...