533
Γεμάτη ΜΕΘ με ασθενείς Covid σε νοσοκομείο του Πεκίνου | China Daily via REUTERS

Συναγερμός στην ΕΕ για την έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2022, 15:11
Γεμάτη ΜΕΘ με ασθενείς Covid σε νοσοκομείο του Πεκίνου
|China Daily via REUTERS

Συναγερμός στην ΕΕ για την έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2022, 15:11

Την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές τόνισε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη, με θέμα την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να «συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού (του ιού της Covid-19) στην Κίνα.

Την ειδική επιτροπή αποτελούν αντιπρόσωποι των υπουργείων Υγείας των 27.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «μηδενικής ανοχής Covid» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε εκτόξευση των κρουσμάτων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και η Ινδία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν μεμονωμένα, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Ομικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αρνητικό τεστ ζητούν οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεούνται από τις 5 Ιανουαρίου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, μοριακό ή rapid, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα και της ανησυχίας για την «έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, «όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...