649
Προσωρινή κλινική σε γυμναστήριο για ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού, στο Φούζου, στην επαρχία Φουτζιάν | cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός – πληθαίνουν οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:50
Προσωρινή κλινική σε γυμναστήριο για ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού, στο Φούζου, στην επαρχία Φουτζιάν
|cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός – πληθαίνουν οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:50

Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα, την ώρα που πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους κινέζους τουρίστες.

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να καταργεί το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την Covid.

Την άρση των περιορισμών ακολούθησε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ξένοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα.

Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα κατήργησε τους περιορισμούς είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας.

Οι επίσημοι αριθμοί που δίνουν οι αρχές, τρεις θάνατοι την Τρίτη και ένας τη Δευτέρα, δεν συνάδουν με όσα αναφέρουν τα γραφεία κηδειών, καθώς και με την εμπειρία που είχαν χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό όταν ήραν τους περιορισμούς της πανδημίας.

Το προσωπικό στο Χουασί, ένα μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απασχολημένο» με τη φροντίδα των ασθενών με Covid. «Κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια και είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος που έχω ζήσει ποτέ», δήλωσε οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και στην κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές την Τρίτη. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφθαναν εκεί λάμβαναν οξυγόνο για να μπορέσουν να αναπνεύσουν καλύτερα.

«Όλοι σχεδόν οι ασθενείς έχουν Covid», δήλωσε μέλος του προσωπικού του φαρμακείου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα για Covid και στους ασθενείς μπορούν να χορηγηθούν μόνο φάρμακα για συμπτώματα όπως ο βήχας.

Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το γραφείο κηδειών Dongjiao, ένα από τα μεγαλύτερα στην Τσενγκντού, ήταν πλήρεις. Οι επιμνημόσυνες τελετές γίνονται η μία μετά την άλλη ενώ καπνός υψώνεται συνεχώς πάνω από το αποτεφρωτήριο.

Ουρές από συγγενείς νεκρών έξω από γραφείο κηδειών στο Τσενγκντού, την Τρίτη – REUTERS/Staff

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό γύρω στις 200 φορές την ημέρα τώρα», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους. «Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν έχουμε καν χρόνο να φάμε. Αυτό γίνεται από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα. Πριν, ήταν γύρω στις 30-50 φορές την ημέρα».

«Πολλοί έχουν πεθάνει λόγω της Covid», δήλωσε άλλος εργαζόμενος.

Σε άλλο αποτεφρωτήριο της Τσενγκντού, το Nanling, το προσωπικό ήταν εξίσου απασχολημένο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι λόγω της Covid τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ένας εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό των αποτεφρώσεων.

Η Κίνα έχει πει ότι καταγράφει τους θανάτους ασθενών με Covid που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια ως θανάτους που σχετίζονται με την νόσο.

Η Τζανγκ Γιουχούα, αξιωματούχος στο νοσοκομείο Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς τον τελευταίο καιρό είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν επείγουσα βοήθεια αυξήθηκε σε 450-550 ανά ημέρα, από περίπου 100 πριν την άρση των μέτρων.

Η κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό στο νοσοκομείο Σινοϊαπωνικής Φιλίας στο Πεκίνο είναι επίσης γεμάτη με ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς.

Νοσηλευτές και γιατροί καλούνται να εργαστούν ακόμα κι αν δεν αισθάνονται οι ίδιοι καλά και συνταξιούχοι υγειονομικοί σε αγροτικές περιοχές επαναπροσλαμβάνονται για να βοηθήσουν. Ορισμένες πόλεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν αποθέματα αντιπυρετικών φαρμάκων.

Μέτρα άλλων χωρών για τους κινέζους ταξιδιώτες

Την ίδια στιγμή, και ενώ αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των ταξιδιών στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια απαγόρευσης, ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους κινέζους τουρίστες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν «την έλλειψη διαφανών στοιχείων», όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους, ως τον λόγο για το μέτρο.

Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα.

Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...