440
Εβδομάδα με ένταση η τρέχουσα για τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης | REUTERS/Yves Herman/File Phot

ΕΕ: Δύσκολη εβδομάδα μετά το μπλόκο της Ευρωβουλής

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 20:03
Εβδομάδα με ένταση η τρέχουσα για τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης
|REUTERS/Yves Herman/File Phot

ΕΕ: Δύσκολη εβδομάδα μετά το μπλόκο της Ευρωβουλής

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 20:03

Δύσκολη εβδομάδα για την Ευρωπαϊκή Ενωση η τρέχουσα: το βαριά γραφειοκρατικό μοντέλο πολιτικής διοίκησής της θα δοκιμαστεί λόγω των εκτάκτων καταστάσεων που δημιούργησε η άρνηση των ευρωβουλευτών να συναινέσουν σε έναν πολυετή Προϋπολογισμό τον οποίο κρίνουν ανεπαρκή (τσιγκούνικο), ακριβώς σε σχέση με τα έτη που καλύπτει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (πρόεδρος Σαρλ Μισέλ) και η Ευρωβουλή (πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι) θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η διένεξη στο θέμα του Προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να προχωρήσει πιο γρήγορα και η όλη διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό το έκτακτο κορονοϊκό πρότζεκτ που αναμένεται να μοιράσει λεφτά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η όποια καθυστέρηση στην υλοποίησή του πολλαπλασιάζει την αγωνία των κυβερνήσεων των χωρών-μελών. Οι ηγέτες της Ενωσης θα ασχοληθούν με το θέμα των ενστάσεων του Ευρωκοινοβουλίου αμέσως μετά, κατά το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές αντιδρούν διότι περίμεναν περισσότερα λεφτά στον Προϋπολογισμό 2021-2027 από αυτά που έδωσαν οι ηγέτες της Ενωσης οι οποίοι ίσως «ξέχασαν» ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι η αρμόδια αρχή για την έγκριση ή την απόρριψή του. Τώρα βρισκόμαστε στο «βέτο» τους, κατάσταση η οποία προέκυψε την περασμένη Πέμπτη και είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη και άβολη τόσο για την Κομισιόν όσο και για τη Γερμανία που ασκεί αυτήν την περίοδο (και έως το τέλος του έτους) την προεδρία στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπερθεμάτισε στα αιτήματα των ευρωβουλευτών για παραπάνω χρήμα και «ισχυρότερη υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ» λέγοντας ότι εδώ μιλάμε για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ένα οικονομικό εργαλείο μόνιμο και επταετούς διαρκείας, και όχι για κάτι έκτακτο και μόλις τρίχρονης διαρκείας όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Το αδιέξοδο, όπως προαναφέρθηκε, θα συζητηθεί στο μίτινγκ των ευρωπαίων ηγετών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στην ατζέντα του (παραμένουν βασικά θέματά της το Brexit και η κλιματική αλλαγή).

Το διπλό θέμα που ταλανίζει την Ενωση, η ομαλή εξέλιξη του Προϋπολογισμού και η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτηρίζεται περίπλοκο από τα ευρωπαϊκά Μέσα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να επικυρώσει το πρώτο ζήτημα, όμως δεν έχει κανέναν λόγο για το δεύτερο (ωστόσο θέλει να αποκτήσει, όσον αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο του «κορονοϊκού πακτωλού» των 750 δισ. ευρώ).

Στην πραγματικότητα, η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης δεν σχετίζεται με τον μπλοκαρισμένο Προϋπολογισμό, αλλά αφορά τα κράτη-μέλη και τις επιλογές τους, τις επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια κ.λπ. Προς το παρόν έχει και αυτό μπλοκαριστεί από δύο χώρες που ανησυχούν ότι θα πάρουν λίγα ή και τίποτε, αν το άνοιγμα του κρουνού συνδυαστεί (και σε ποιον βαθμό) με την προϋπόθεση του «σεβασμού στο κράτος δικαίου»: αυτές οι χώρες είναι, βέβαια, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...